Туристи  и жители на остров Сицилия станаха свидетели на невероятно природно явление - заснежения вулкан  Етна изрига. Очевидци видели как огнената лава се стича по одеалото от сняг, покрило още преди Нова година склоновете на планината. Явлението е изключително рядко, защото заради топлия климат, там сняг вали много рядко. Последно сняг е имало преди 15 години. А изригването на вулкана да съвпадне с наличието на снежна покривка,  е прецедент, който малцина  сицилианци помнят. 

Смята се, че сърцето на вулкана Етна се намира на дълбочина от 4 км. Там врят тонове лава. При увеличаване на налягането, на повърхността се изстрелват огнени фонтани, облаци от серен диоксид и  лавата потича надолу по склона на вулкана.

 Етна не е идеалното място за живот на хората. Независимо от това,  склоновете на планината са един от най-гъсто населените райони на Сицилия.

 Влажният климат и вулканичната пепел са причина за образуването на изключително плодородни почви.  Местните жители отглеждат по пет култури годишно- зеленчуци, плодове, овощни дървета, и високото качество на местните вина е признато в цял свят.

TrafficNews.bg