Не забравяйте да си намислите желание, преди да погледнете към звездното небе следващите дни! Звездните дъждове продължават. няколко красиви астросъбитие предстоят следващата седмица. Очакват ни хибридно слънчево затъмнение, метеоритното шоу на Лиридите и пълното сближаване между Луната и Марс. Ето датите, на които можете да ги наблюдавате. 

 20 април – Хибридно слънчево затъмнение. На същата дата планетата джудже Хаумеа достигне  своята опозиция през тази нощ и ще изглежда ярка поради геометрията на нейното подравняване със Слънцето и Земята. Хаумеа се намира в съзвездието Воловар близо до яркия Арктур. Той ще достигне най-високата си точка около полунощ, независимо откъде гледате.

 23 април – Пикът на метеорния поток Лириди. В ранните сутрешни часове на 23 април можете да наблюдавате метеоритно шоу в нощното небе. Първият за годината голям метеорен поток в северното полукълбо, Лириди, ще достигне своя връх около зазоряване на 23-ти, така че най-добрите ви мечти за реализиране ще бъдат в часовете преди зазоряване. Най-хубавото от всичко е, че луната ще бъде много слаба, само 13% осветен растящ полумесец. През това събитие не се очакват много смущения при дъждовният поток на Лириди.

 25 април – Интимност между Луната и Марс. През тази дата Луната и Марс споделят едно и също звездно легло за една вечер заедно в интимност. След залез слънце на 25 април Луната и Марс ще се появят само на 3°13′ един от друг, толкова лесно за забелязване и наслаждаване с невъоръжено око.

Завършвайки априлския списък със събития на нощното небе, нощта на 30 април е добър шанс да забележите астероида 7 Ирис. Този голям астероид от главния пояс се счита за възможен остатък от планетезирал – т.е. тяло в Слънчевата система, което не е създало достатъчно гравитация, за да привлече маса, за да образува в една завършена планета.

 

Изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.