Макар и много хора да разчитат на протектор за матрака у дома, той все пак се замърсява и трябва да бъде почистен. Най-малкото, защото едва ли искаме всяка вечер да си лягаме с праховите акари и попилата пот, които проникват във влакната на матрака и оставят петна и неприятни миризми.

За жалост обаче, при почистването на матрака, пералнята не може да ни свърши работа. Въпреки това, можем да го почистим вкъщи, без усилия, ефективно и само с подръчни средства. Ето как ни съветва сайтът marthastewart.com.

Първо, разбира се, трябва да премахнем всички завивки, чаршафи и протектор от матрака. След това, ако можем, е добре да го преместим навън на слънце, тъй като UV светлината убива бактериите. После минаваме матрака с прахосмукачката, с подходящ накрайник, за да се отървем от видимите замърсявания. Незабележимите пък "атакуваме" със сода за хляб, която поръсваме върху цялата му повърхност и оставяме да престои за поне 20 минути. След това отново минаваме с прахосмукачката, а после и с влажна гъба с малко количество нежен препарат за съдове. Накрая оставяме матрака да изсъхне напълно.

Това основно почистване е добре да правим поне веднъж годишно. Ако обаче междувременно ни се наложи да премахнем петна, е добре да избягваме препарати с хлор и белина, тъй като трудно се отстраняват напълно от влакната на матрака.

Повърхностните петна можем да почистим като разтъркаме леко с кърпа и разтвор от хладка вода и нежен сапун.

При по-упорити петна обаче ще ни е нужен по-силен разтвор. За да си го направим, смесваме в купа две чаши водороден пероксид (кислородна вода) и една супена лъжица препарат за съдове. С чиста гъба нанасяме от сместа върху петната. Оставяме я да подейства за няколко минути и след това разтриваме с влажен парцал.

Ако след това петното още не се е премахнало, можем да го напръскаме с оцет и да поръсим със сода за хляб. После поставяме кърпа отгоре и оставяме да престои за един до два часа. Накрая, след като почистващите продукти са попили, минаваме засегнатото място с прахосмукачка.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock