Хората и кучетата са живели рамо до рамо от хиляди години. През това време животните успяха да си спечелят репутацията на най-добрите приятели на човека, но сега учените буквално доказаха, че хората и кучетата са свързани на невронно ниво.

Собствениците на кучета знаят, че понякога техните домашни любимци изглеждат така, сякаш разбират всичко. Това отчасти се дължи на неврологичната функция, която е в основата на социалната комуникация, известна като свързване на активността между мозъците. Изследователите отбелязват, че този феномен е по същество подобен на телепатичен път към приятелството, където едновременната мозъчна активност на двама индивида ги подготвя за социално взаимодействие, пише Inverse, цитиран от GlasNews

Обърнете внимание, че животните са социални същества и следователно не е изненадващо, че изследователите са наблюдавали преди това феномена на синхронизирана невронна активност между индивидите. Вече е документиран при хора, мишки, прилепи и маймуни, но никога досега не е бил документиран между два вида.

В ново проучване учените го издигнаха на следващото ниво и за първи път в историята документираха това, което собствениците на кучета отдавна знаят - хората и кучетата са свързани на невронно ниво. В проучването изследователите се стремят да разберат как дейността от мозък към мозък може да се прояви по различен начин при хора с разстройство от аутистичния спектър (ASD). Освен това екипът искаше да разбере дали има начин да се стимулира тази синхронизация.

Учените изследвали взаимодействието между кучета с общи генетични маркери за ASD и след това дали на животните LSD и човек да взаимодействат. В резултат учени от Китай и Великобритания станаха първите, които демонстрираха междумозъчна активност на двата типа. Проучването показа не само как мутацията, свързана с ASD, е свързана с много по-ниска свързаност, но и как доза LSD може да помогне на двата мозъка да се преплетат. Диетиламидът на лизергиновата киселина е мощно психоактивно вещество, познато още като ЛСД, и е известно като съединение, отключващо мощни духовни преживявания и халюцинации.

Проучването включва 10 гончета, които прекарват общо 5 дни в социални експерименти, включващи двойки непознати и кучета. Участниците носеха електроенцефалографски (ЕЕГ) капачки за измерване на мозъчната активност по време на 3 социални взаимодействия:

когато човекът и кучето са били в различни стаи;
в същата стая, но не са взаимодействали;
в една и съща стая, взаимодействайки, всеки за 5 минути наведнъж.

Резултатите показват, че синхронизацията между мозъка се е увеличила във фронталните и париеталните дялове на мозъка, които са отговорни за вниманието по време на най-интензивните социални взаимодействия, като галене или гледане. Тази корелация продължи да се увеличава в продължение на 5 дни.

След това учените повториха експеримента с 13 кучета, отгледани с Shank3 мутации, които са най-честите генетични рискови фактори за ASD. Резултатите показват загуба на активност между мозъка по време на взаимодействие с хора, което показва, че тази връзка липсва.

След това учените инжектираха кучетата с LSD и установиха, че след 24 часа екипът вече вижда много по-високи междумозъчни корелации във фронталните и париеталните области на мозъка на кучетата, превъзхождайки кучетата, инжектирани с физиологичен разтвор. Сега учените вярват, че LSD може евентуално да насърчи комуникацията между мозъка при хора с МС. В бъдеще учените планират да се съсредоточат върху разбирането на биомеханизмите, които са в основата на този процес.