В пустинята в Тексас се изгражда първият в света 3-D принтиран хотел. Той е създаден от машина, която изглежда като всеки друг 3-D принтер, само че е с размерите на кран и изгражда хсградата слой по слой.

Новата технология създава възможност за безпрецедентна креативност. Освен това позволява да се включват архитектурни елементи, които иначе биха били твърде скъпи за реализиране в голям мащаб.

3-D принтерът е с ширина 14.2 м, височина 4.7 м и тегло от 4.75 тона. „Мастилото“ е специален материал, базиран на патентована смес, проектирана за здравина, достъпен мащаб и лесно принтиране. Работниците регулират и смесват съставките в зависимост от метеорологичните условия. 


В дългосрочен план, 3-D принтираното строителство може да доведе до изместване на някои квалифицирани работни места, каза Милад Базли, преподавател по наука и технологии в университета „Чарлз Дарвин“ в Австралия.

Строителството на хотела трябва да бъде завършено до 2026 г., а цените на хотелските стаи ще варират между 200 и 450 долара на вечер.