За първи път в историята броят на затлъстелите хора по света надхвърли броя на недохранените. Това показва анализ на теглото на населението на Земята за последните 40 г., публикуван в медицинското списание “Лансет”.

Проучването, направено сред възрастни хора в 186 страни, установило, че броят на дебелите хора по света е нараснал от 105 млн. през 1975 г. до 641 млн. през 2014 г.

Това означава, че населението на планетата е ставало с около 1,5 кг по-тежко за всяко едно от предходните 4 десетилетия.

Най-високият индекс при мъжете в Европа има Великобритания - 26,2%, а при жените - Малта с 28,5%. Индексът за телесна маса на мъжете в България е 21%, докато за жените е 21,1%.

Най-нисък индекс за телесна маса в Европа имат жените в Швейцария и мъжете в Босна. Най-много дебели хора живеят в Китай и САЩ.

Учените са установили, че затлъстяването при мъжете се е утроило, докато при жените се е увеличило над 2 пъти. Това се равнява на 266 млн. дебели мъже и 375 млн. пълни жени в света през 2014 г., сочи изследването.

Учените смятат, че ако сегашните тенденции се запазят, 18% от мъжете и 21% от жените през 2025 г. ще страдат от затлъстяване. Всъщност около една пета от хората по света дотогава ще са дебели. Най-зле в Европа ще са британците с около 38% от населението над нормата на здравословното тегло.

Хората с много излишни килограми са във висок риск от сърдечносъдови проблеми, захарен диабет, рак и много други последици, припомнят авторите на анализа.

В Сингапур, Япония и няколко европейски държави като Чехия, Белгия, Франция и Швейцария няма почти никаква промяна в теглото на нежния пол за последните 4 десетилетия.

В същото време в Южна Азия около 1/4 от хората са с поднормено тегло. В Централна и Източна Африка около 12% от жените и 15% от мъжете са недохранени.

Броят на хората с тегло, по-ниско от нормалното, се е увеличил от 330 млн. до 462 млн. души за 40 г.

Още новини ТУК

TNS.bg