Ако сте фенове на сладкото, но не искате да се тъпчете с вреднотии и захар, изпробрайте следващата рецепта. Става въпрос за вкусния и засищащ десерт - брауни с авокадо, който освен всичко е и безглутенов. 

Съставки:

1 голямо авокадо, обеленo и нарязано на кубчета
2 големи яйца
50 г захар
60 мл кленов сироп
3 супени лъжици масло
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
40 г какао на прах
50 г бадемово брашно
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
80 г тъмен шоколад

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса и поставете хартия за печене в тавичка. По желание я намажете допълнително с масло. Направете хартията малко по-голяма от тавата, за да можете да подравните краищата!

Сложете авокадото, яйцата, захарта, кленовия сироп, маслото и ваниловият екстракт в блендер и разбъркайте, докато получите напълно гладка смес. След това добавете какао, бадемово брашно, разтворимо кафе, сода за хляб и сол. Разбъркайте отново до гладкост.

Добавете 40 г нарязан шоколад в блендер и пулсирайте няколко пъти, като разбърквате енергично с останалата смес.

Поставете полученото тесто в подготвения съд за печене и изравнете горната част равномерно. Поръсете останалата част от шоколада върху тестото.

Печете за 25 до 30 минути или докато клечка за зъби, поставена в средата, излезе предимно чиста, с може би няколко трохи. Оставете браунитата в тавата за печене за половин час, след това ги извадете и изчакайте да изстинат напълно.