Когато градусите са високи, често се случва да нямаме апетит. Но все пак трябва да се хапва нещо, а в подобни случаи едно лесно, вкусно и полезно решение са салатите. В зависимост от това какво сложим в тях, те могат да бъдат достатъчно засищащи и един перфектен обяд или лека вечеря. Особено когато към тях добавим източник на протеин.

Включването на здравословни протеини към иначе скучните салати има редица ползи. Така подпомагаме регулирането на теглото и свалянето на килограми. Справяме се и с чувството за глад, защото ни държат сити за дълго време.

Протеинът участва в изграждането на мускули, както и във функцията на имунната система. А когато е в комбинация със зеленчуци, се получава едно нискокалорично хранене, богато и на фибри. Ето и пет предложения как да го направим по най-вкусния начин.

Салата с печено пиле и авокадо

Трябват ни:

  • зелена салата микс
  • 1 добре узряло авокадо
  • 200-300 г пиле, което запичаме на грил или в тиган
  • 1 парче запечено козе сирене
  • шепа орехи
  • медено-горчичен сос
  • сол и черен пипер на вкус

Тази салата е истинска суперхрана, защото съставките й ни осигуряват дълъг списък с полезни вещества. Със сигурност след една купа от нея няма да имаме нужда от друго основно.

Снимка 669467

Салата със спанак и скариди

Трябват ни:

  • 5-6 лентички бекон, нарязани на малки парчета
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 чаша гъби, нарязани
  • 1 опаковка бейби спанак
  • 10 скариди
  • 2 твърдосварени яйца
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • винен оцет и зехтин
  • сол и черен пипер

Първо запържваме бекона в нагорещен тиган. После, отново в него, сотираме лука и гъбите. Към тях добавяме скаридите и готвим за около 4-5 минути. Добавяме и подправките. Така получената смес разпределяме в четири чинии, в които сме сложили спанак и от сварените яйца.

Снимка 669468

Пилешка гръцка салата

Трябват ни:

  • 200-300 г нарязано на дребно сварено или изпечено пилешко филе
  • 1 голяма краставица
  • 1 червена чушка
  • 4-5 домата Рома
  • 1 глава червен лук
  • 1 бучка сирене Фета
  • 50-60 г. салатен боб от консерва
  • 1 с.л. сушен риган
  • зехтин и винен оцет
  • сол и черен пипер

Съставките се нарязват, разбъркват се добре в голяма купа и тази цветна, вкусна и полезна салата е готова за консумация, пише Eat This, Not That.

Снимка 669469

Аспержи с яйца и прошуто

Трябват ни:

  • 1 връзка аспержи с почистени крайчета
  • 4 големи яйца
  • 1/2 чаша крутони
  • 4 парчета прошуто, нарязани на ленти
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер

Приготвяме аспержите във вряща вода за 3-4 минути в дълбок тиган, след което ги местим в съд с ледена вода, за да останат хрупкави. Правим яйцата на очи, като жълтъкът трябва да остане течен. разделяме аспержите в чинии, върху всяка порция слагаме едно яйце, от нарязаното на ленти прошуто и поръсваме с трохите. Овкусяваме със зехтин и балсамов оцет.

Снимка 669470

Протеинова салата с пуешко

Трябват ни:

  • 2 филии пълнозърнест хляб
  • 4 ленти бекон
  • 1 голям домат
  • 1 краставица
  • 100 г печено пуешко
  • 1 салата Романа
  • сос Ранч (или домашна майонеза)

Запичаме нарязаните на кубчета и поръсени със зехтин филии хляб във фурна за около 10 минути. Нарязваме бекона на дребно и го запържваме в тиган. Пуешкото също може да се запече в тиган или на фурна. След това разбъркваме всичко с голяма купа и добавяме соса.

 

Източник: Lifestyle.bg