Градската художествена галерия в Пловдив ще представи днес уникална частна колекция с творби на най-известните български художници. Откриването на престижната експозиция с повече от 140 творби - живопис, скулптура и рисунка от колекцията на дружество „Изкуство.БГ“ ще бъдат представени за първи път пред публика.

Тя съдържа ценни произведения от най-известните български художници от началото на 20 век до наши дни, като сред тях се открояват имената на Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Иван Милев, Гошка Дацов, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Давид Перец, Илия Бешков, Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, Димитър Казаков – Нерон, Атанас Яранов, Светлин Русев и на други знакови творци.

Събраните произведения дават представа за различни периоди в творческия път на артистите, показват някои от тях в неочаквана светлина, която разкрива сложния процес на изграждане на техния характерен стил. Публиката ще се запознае и с малко известни творби на известни художници, правейки авторите им по-близки, познати и разбираеми. Ценителите ще могат да видят произведенията и на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“.

Творбите ще останат в Градската художествена галерия до 24 февруари.