Оперната „дива” е обявена с единодушие за почетен гражданин на София “Скъпи приятели! Наричам Ви приятели, защото Вие, публиката, винаги сте били моята сила. Винаги сте ми давали сила и енергия. В един не много радостен за мен ден. Защото да се празнува 80-годишнина, не е много ...радостно.”

Още с тези си встъпителни думи от сцената оперната дива Райна Кабаиванскатрогна и изправи на крака публиката, изпълнила до краен предел зала 1 на НДК на юбилейния благотворителен галаконцерт. Трогна, защото кратко и ярко разкри някои от характерните черти на световноизвестната певица – нейното дълбоко уважение към зрителите и слушателите, към публиката, реализма и финото й чувство за хумор.

Едва ли има българин, който да не знае името Райна Кабавиванска. Сигурно няма почитател на оперната музика, който да не изпитва възхищение от нейното голямо артистично изкуство. Не е необходимо, а и няма възможност, да се изброи целия низ от нейни триумфи, от звездни мигове! Та това са цели 55 години на сцената на всички световни оперни театри, на подиума на най-реномираните концертни зали на планетата. Репертоарът на девойката от столичния квартал Цар Иван Асен вторипокрива цели три века от историята на операта – от ХVІІІ до ХХ век. Героините, които пресъздава, са истинско А до Я на сопрановите роли. Щастието да бъдат нейни партньори на сцената са имали великите тенори от няколко поколения – от Франко Корели и Марио дел Монако до голямата тройка: Доминго (неговият дебют в Миланската скала е бил именно с Кабаиванска и Гяуров), Карерас, Павароти.

«Запазена марка» на Райна Кабаиванска ще останат емблематичните й незабравими роли (и като актьорско майсторство) на Тоска, Мадам Бътерфлай (Чо-Чо-Сан) и Манон Леско в едноименните опери от Джакомо Пучини, на Адриана Лекуврьор от Франческо Чилеа и др. 

През последните 15-ина години музикалният свят заговори за Школата Кабаиванска. Оперната легенда предава на млади таланти не само своята изключителна култура и техника на пеене, но и голямото си артистично майсторство при изграждането на образите. «Трите кита» на Школата Кабаиванска са майсторските й класове в Академия Киджана в Сиена, Музикалния институт «Веки- Тонели» в Модена (и двете в Италия) и в Нов български университет. Всяка година след прослушване на 50-ина кандидати от всички континенти Райна Кабаиванска подбира до 12 талантливи млади изпълнители, с които започва да работи в майсторския клас. През 2002 г. тя учредява в Нов български университет с лични средства (забележете!) фонд за стипендии на най-добрите участници в тези класове. За да могат те да се шлифоват допълнително в България и Италия.

Сега именно Нов български университет (НБУ) бе главният организатор на юбилейния благотворителен галаконцерт «Райна Кабаиванска представя звездите на операта». Сега именно артисти – бивши ученици от нейната школа, бяха главните действащи лица в галата. И те сътвориха на своята любима преподавателка най-приказния дар за нейния 80-и рожден ден. Тричасовият концерт, организиран от НБУ наистина на европейско равнище (продуцент на галата Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ), бе истински еликсир за душата на всеки един приятел на операта.

11-те ученика от Сърбия, Италия, Пуерто Рико, Южна Корея, Украйна и България се изявиха като завършени майстори на белкантото. Та нали тенорътАндреа Каре (Италия) и сънародничката му Вероника Симеони (мецосопран), както украинското сопрано София Соловий и Виктория Йео (Южна Корея) са вече утвърдени «звезди» по световните оперни сцени. А. Каре, последният ученик на покойния Павароти, на когото го препоръчва в Модена именно Райна Кабаиванска, както и Симеони, имат зад гърба си вече дебюти в Миланската Скала, Ковънт Гардън, Арена ди Верона и други именити театри. София Соловий «извая» в зала 1 на НДК може би най-трудната и драматична ария по време на галата – тази на Анна Болейн от едноименната опера на Гаетано Доницети. Южнокорейското сопрано пък изпя чудесно арията на Чо Чо Сан от «Мадам Бътерфлай». 

По техните стъпки уверено вървят и по-младите възпитаници на голямата Райна Кабаиванска и стипендианти на нейния Фонд: Елиза Барберо и едва 24-годишният Матео Дезоле (Италия), сръбското сопрано Ана Петричевич и българите Мария Радоева, Антон Марков (баритон) и Костадин Мечков (бас). Ярко впечатление на галата направи Мария Радоева – красивият й тембър и хубава визия са много добра предпоставка за силна кариера. Общото за всички млади звезди бяха не само красивите им гласове, но и голямата култура и техника на пеене – запазената марка на тяхната любима «учителка». Личеше си и педагогическият почерк на Райна Кабаиванска –да не изисква подражание, да не налага своя стил, а да доразвива и усъвършенства индивидуалността на всеки един млад талант. За истинския празник много допринесоха с вдъхновеното си представяне хорът и оркестърът на Софийската опера и балет под вещата диригентска палка на маестро Найден Тодоров.

Цялата зала 1 на НДК се изправи и аплодира на крака, когато самата Райна Кабаиванска изпя накрая солова ария. Въпреки своите 80 години, с младежки глас и стойка и запазени височини. Завършек на големия празник беше ансамбловото изпълнение на прочутата «Несун дорма» от «Турандот» на Пучини. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков обявиха единодушното решение на СОС Райна Кабаиванска да бъде «почетен гражданин на София. Райна ще живее винаги – заяви емоционално акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. – Този приказен концерт беше истинска космическа одисея, озарявана от галактиката на Райна Кабаиванска».

Дълбоко развълнувана, юбилярката цитира думи на своята голяма приятелка, поетесата Блага Димитрова: "Това, което сме давали, никой не може да ни отнеме! Аз съм давала с много обич и ми се връща с много обич. Благодаря!", сподели Райна Кабаиванска.

TrafficNews.bg