Екстремният артист Фреди Нок ще се опита да постави нов световен рекорд заедно със своите колеги по време на „Нощта на звездите“ на Античния театър утре от 20 часа. Носителят на 12 световни рекорда, заедно с още шест негови колеги, ще карат цели седем мотора в глобус с размер 4 метра и 75 сантиметра, по-известен като „Глобусът на смъртта“.

"Те са в България от 10 дни и тренираха в Несебър. Досега в глобуса са влизали само шест мотора. Утре вечер на Античния ще е опитът им да вкарат седем. Това е изключително трудно, защото разстоянието между гумите ще е едва 5 сантиметра и ще се движат с 45 км в час", разказа организаторът на събитието Енчо Керязов. 

Той благодари на Община Пловдив за безрезервната подкрепа и подчерта, че първо събитието не би могло да се проведе в такъв мащаб, и второ - да популяризира успелите деца на България. Всяка година фондацията му, организатор на събитието, връчва призове на деца, успели в образованието и изкуството, както и премия от 5000 лева. 

Керязов припомни, че сред носителите на приза е талантливата ни шахматистка Нургюл Салимова, както и тромпетистът Георги Грозев, който жъне успехи на музикалната сцена. 

"Още на първата ни среща той успя да ме убеди да направим шоуто на Античния театър. Това, което Енчо Кирязов прави, е много важно. Хубаво е, че има хора, които мислят за бъдещето на нашите талантливи деца и им дават път", посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров и допълни, че е убеден, че и утре ни чака незабравимо шоу. 

В спектакъла се включва и световноизвестният клоун Дейвид Ларибле. Той е носител на златен и сребърен клоун от фестивала в Монте Карло и идва за участие напълно безвъзмездно. Италианецът сподели впечатленията си от Пловдив.

„Имах възможността да разгледам града и ми направи впечатление колко е чисто и красиво. Пловдив ме изуми, а аз съм италианец и съм свикнал на красота. Направи ми впечатление това, че хората са усмихнати, а усмивката отваря врати“, каза Ларибле. 

Енчо Керязов го похвали, че е един от малкото хора, които без думи успяват за секунди да завладеят публиката и да я разсмеят. Нещо, което ще се случи и на Античния театър. 

В програмата ще видим и трио „Белисима", Люси Дяковска и Славин Славчев, Сирма Добрева, трио "Флаулес", Виктория Славчева, балерините „Па Де Кре“, Гвардейска национална част ще посреща хората, а музикалните изпълнения са на Плевенската филхармония. Водещи са Силвия Лулчева и Драгомир Драганов. 

На трибуните ще присъстват деца в неравностойно положение, на които ще бъде осигурен безплатен достъп до събитието, както всяка година. 

Заради специалното изпълнение и опита за подобряване на световен рекорд, днес от 17 часа до 20 часа на 26 август ще бъде затворено западното платно на бул. "Цар Борис III Обединител" в района на Тунела.

Там е монтиран 200-тонен кран, който ще вдигне глобуса, за да бъде поставен той на сцената на Античния театър. За да не бъде увредена оригиналната сцена, върху нея са монтирани специални пана, които да я подсилят, за да понесе тежестта на глобуса. Самото съоръжение е със специални крака, за да бъде достатъчно стабилно за изпълнението.