Екипът на Нощта на музеите и галериите начело с Веселина Сариева ще откаже финансирането от Община Пловдив. Причината е скандалът, който се разрази в началото на седмицата. По време на пресконференция в общината кметът Иван Тотев каза: „„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Изказването му бе отговор на пост на Веси Сариева във фейсбук, в който тя изразяваше тревогата си какво ще се случи с паветата от ул. „Отец Паисий“ . В резултат на реакцията й се намесиха и инспекторите от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Те направиха оглед на място и обявиха, че ще направят предписания настилките по улицата да бъдат описани в чертеж и в последствие върнати на мястото им.

Тримата човека, които стоим зад фондация „Отворени изкуства“ взехме категорично решение да прекратим отношенията си с Община Пловдив, обяви в „Денят започва с култура“ на БНТ Веселина Сариева.

Тя допълни, че екипът й ще откаже сумата, която е гласувана за НОЩ/Пловдив в тазгодишния културен календар. И допълни, че това ще промени концепцията на фестивала, защото освен финансиране, партньорството е било и с подпомагане по отношение на пространствата, където се случва събитието.

Ето ви пример. Дали е случайно или не, но вчера получихме отказ за ползване на Античния театър на 15 септември, когато е обявена Нощта на музеите и галериите, каза още Веселина Сариева.

Общинското финансиране, отпуснато в културния календар на общината за 2018 година за Нощ/Пловдив е в размер на 40 000 лева.