В навечерието на 2019 година, Регионален исторически музей – Пловдив отново ще представи луксозен стенен календар. Цветното издание е озаглавено „Пловдив в културната история на България". То представя единство на текст и образи, станали символи от миналото на вечния град Пловдив – културна столица на Европа за 2019 година.

Страниците на изданието разказват как в средата на ХIХ век Пловдив се издига като водещ духовен център на българските земи. През този период жлищните сгради на богатите фамилии бележат архитектурния апотеоз на българската възрожденска култура, а преизградените с техни средства църкви са дело на най-добрите майстори строители, зографи и дърворезбари.

Създаденото през 1850 г. Епархийско училище прераства в първата гимназия и подготвя учители за Мизия, Тракия и Македония и бъдещия духовен елит на България. След Освобождението в Пловдив се създават първите български културни институти – Народната библиотека и музей, професионалният театър. В изобразителното изкуство и музиката се зараждат и развиват самобитни школи с национално значение. Реставрацията на Стария град и наситеният с национални културни събития календар превръщат през ХХ век града в място с неподражаема духовна атмосфера. Именно това са историческите аргументи за избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Календарът е с размери 49 x 66 сантиметра, обемът му е 13 листа. Той може да полсужи като прекрасен коледен или новогодишен подарък за всички пловдивчани и приятели на града под тепетата, като цената му е достъпна - 9.00 лева. Всеки може да си го закупи от музейните магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г." на пл. „Съединение" №1 и експозиция „Българско Възраждане" на ул. „Цанко Лавренов" №1.