Романът „Пиафе“ на Недялко Славов е сред номинираните за наградата „Хеликон“. Призът за нова българска проза се връчва ежегодно, а това издание на конкурса е 17-о поред. Славов е единственият пловдивдивски автор сред излъчените творци от журито в състав: Димитър Шумналиев – председател, и членове Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски, пише PlovdivTime.bg. 

Цели пет номинации има пловдивското издателство „Жанет 45“ за книги, издадени през годината. Отличени са романите „Грохот“ на Силвия Томова и „Зелените очи на вятъра“ от Здравка Евтимова, както и сборниците с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“ на Палми Ранчев, „Кедер“ на Йорданка Белева и „Всичките наши тела“ на Георги Господинов. 

Сред 12-те избрани книги от водещи български писатели са още „Като пристигнеш, обади се“ от Кристин димитрова, „Мир вам“ от Емилия Дворянова, „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“ от Алек Попов, „Безумецът от Таро“ от Деница Дилова, „Тяло под роклата“ на Галин Никифоров и „Незнайните образи хорски“ от Соня Тодорова. 

Церемонията по излъчването на победителя е на 12 декември от 18 часа в столичната книжарница „Хеликон Витоша“. Гостите ще могат да се насладят на акапелни изпълнения на певицата Веселина Драголова-Данаилова и да се забавляват с кратки литературни илюстрации от номинираните книги, представени от актьора Христо Чешмеджиев. Ще се раздават и автографи.