Мъж от ромски произход пише романи, без да има никакво образование. Първата му книга вече факт, а в момента пише и втората. Голямата му страст е писането, разказа самият той пред TrafficNews.bg

Иван Мирчев е на 36 години и е от ромски произход. Роден и израснал е в пловдивското село Ягодово, където живее и до днес. Поради липса на пари, остава със средно образование и винаги е работил като строителен работник. От ученическите си години обаче той се запалва по четенето на книги.

Най-голямата мечта на Иван е да напише собствен роман. В момента неговата мечта се сбъдва и той очаква премиерата на първата си книга. Втората е посветена на ромските проблеми.

Мъжът няма да се откаже от своята страст и твърди, че докато може, ще продължава да чете.
На любов към книгите, Иван Мирчев учи и 8-годишния си син.

„Бях 4-5 клас, когато започнах да чета. Това се превърна в страст и от тогава не мога да спра да чета. Не съм броил колко съм прочел, но те са страшно много. Миналата година реших да започна да си водя списък с бройката. До сега съм изчел близо 70 книги”, споделя с репортер на TrafficNews.bg, Иван.

Само българска литература ли четеш?

Не. Чета всякакви книги, дори и на чужд език. Когато бях в Гърция се опитах да прочета книга на Джон Стайнбек на гръцки, но ми беше много трудно, все пак е художествена проза, но се справих.

Колко езика владееш?

4-5. Ромски, румънски, македонски, български и малко английски.

Кои са любимата ти книга и любим автор?

Любима книга, по-скоро повест, е „Бели нощи” на Достоевски. Чета много и различни автори. Не се ограничавам жанрово. Мога да кажа, че от съвременните автори най-много харесвам Стивън Кинг. Той е един чудовищен талант за мен.

Иван Мирчев остава със средно образование, въпреки желанието му да учи. Работи в строителството, за да прехранва семейството си. Скоро жена му го напуска и той остава сам със сина си. Колкото и суров да е бил живота на Иван, той не спира да мечтае, а мечтата му е някой ден да напише собствена книга. Както казват хората когато желаеш нещо силно то се сбъдва. Така и при Иван. Преди време той написва първата си книга, а скоро предстои и нейната премиера.

„Книгата се казва „Отблясъци от дъното”. Тя представлява една комбинация от стихове и разкази. Има една тематична линия. Бих могъл да кажа, че това е една книга за израстването”, разказва още писателят.

В момента подготвя и втора книга, но в момента е стопирал писане, защото се е средоточил в популяризиране на първата.

„Втората книга е на ромска тематика. Представя социално-битовите проблеми”, казва Иван.

Мъжът се надява на успех с първото си писание и някои ден втората книга да види бял свят. В същото време не се отказва от четенето. Дори сега, когато репортер на TrafficNews.bg се срещна с него, беше с книга в ръка, идвайки от пловдивската библиотека "Иван Вазов".  На любов към книгата Иван учи и 8-годишния си син.

TrafficNews.bg