На 17-ия ден от месец юли Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина. Марина се родила през 3-ти век в Антиохия Писидийска. Нейните родители били почтени хора.

Майка й умира по време на раждане, а баща й бил идолопоклонник. По това време се извършвали гонения срещу християните и те търсели спасение в пустините и планините. Марина била вече девойка, когато срещнала един поклонник на Христовата вяра. От този миг тя обикнала Бога и дори искала да се покръсти.

Щом баща й узнал за вярата й, обърнал се срещу нея. Веднъж в околностите на града дошъл Олимврий, управителя на източните страни. Той също разбрал за вярата на момичето и след кратки увещания да се откаже от нея я изправил на съд.

Подлагали девойката на жестоки мъчения, но след всяко нейните рани заздравявали. Накрая била осъдена на смърт чрез посичане.

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив беше посрещната частица от ръката на свети Великомъченик Георги Победоносец. Светите мощи пристигнаха по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Днес от 9 часа сутринта патриарх Неофит ще оглави лично литургията в Пловдив. 

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна.

Честито на имениците!

Какво се случи по време на празничното шествие в Пловдив преди броени часове - вижте във видеото: 


TrafficNews.bg