Пловдивската прима Соня Йончева зашемети публиката на тържествения концерт по случай откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в зала „Бозар” в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов дори публикува снимка с прочутото сопрано на „Метрополитен Опера” в Ню Йорк, в която изказва суперлативи за родните музиканти.

В концерта участваха и Софийската филхармония с диригент пловдивчанинът Найден Тодоров, хор „Ваня Монева” с диригент Ваня Монева и пианистът Людмил Ангелов.

Пред изисканата публика, сред която бяха и президентът Румен Радев и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, прозвучаха арии от Вердиевите „Луиза Милер”, „Дон Карлос”, „Трубадур” и „Силата на съдбата”, Концерт за пиано №2 от Шопен, две фолклорни композиции и творби на Веселин Стоянов и Александър Текелиев. След концерта  Соня Йончева пожела на гостите "Наздраве" с чаша българско вино от тракийските земи.

„Благодаря на всички! България извървя труден, много тежък път до Брюксел, но мисля, че всеки българин днес е щастлив, че не само сме в Европейския съюз, но председателстваме и Съвета на ЕС. Българското председателство е важно не само за българския народ и за хората от Балканите, а за цяла Европа.

Ние сме готови да се обърнем към предизвикателствата пред Съюза, а обединени, това ще ни даде сила – каквото е и мотото на страната ни и на Председателството”, заяви Борисов.

"Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа.

Но траките, освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове", подчерта в словото си министър Лиляна Павлова. ”Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни", каза президентът Радев.