Не е необходимо да пътуваш 250 километра до морето, за да се забавляваш. Пловдивчани, а и стотиците гости на града , се убедиха в това през уикенда, който бе наситен с най- различни събития. В богатата програма имаше предложения за всеки, единственото което бе необходимо бе желание, добро настроение и удобни обувки. Всеки, който успя да комбинира тези три неща, установи , че да живееш в Пловдив си е привилегия. 

В петък вечер "Дългите сенки на август" стигнаха до село Марково, където саксофонист Димитър Льолев представи албумът си „Родополоджи“, заедно с  Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев. В полите на Родопите, дворът на джазпевицата Мирослава Кацарова се превърна в сцена, на която музикантите представиха магическия си прочит на българска народна музика през ритмите на джаза. 

Необичайното място, което тази година приюти Plovdiv Jazz Summer , изкуши доста пловдивчани , които успяха да се насладят едновременно на прекрасната музика и светлините на града.  „Благодаря ви за това, че сте тук и се избрали да прекарате петък вечер не в Сан Франциско, а в село Марково“, каза Мирослава Кацарова. 

В събота фестът продължи, а десетки хора се събраха на площада в Марково, за да чуят интерпретациите на Теодосий Спасов, който свири заедно с най- добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение  Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов, както и Ангел Демирев. 

Снимки: Владислав Христов

Паралелно с джазфеста, Младежкият хълм се люлееше заедно всички, които се включиха в Shake that Хълм. На голямата сцена излязоха Veneta, Cool den, Керана и Космонавтите, а финалът бе запазен за провокативния Иво Димчев.  Паралелно с музикалната програма през деня  вървяха най- различни събития и активности в зелените площи на тепето. Тази година , за разлика от предишните обаче, фестът приключваше точно в 23 часа. Причината е серия оплаквания от живеещите в съседство на хълма предишните години. 

Машината на времето върна в 80-те всички, които живеят с носталгията по свободния дух и поп културата на един от емблематичните периоди на 20-ти век. Това се случи на Античния театър, където поп иконата Ричард Маркс направи едно запомнящо се шоу. Въпреки самоиронията на тема възраст, Кралят на баладите, в продължение на два часа свири и пя без да спре, като освен вечните "Now end Forever" , "Hazard" ,"Hold On to the Nights,"  "Right here waiting for you" , той изпълни песни от новия си албум. Истински фурор предизвика акустичното изпълнение на "Angelia"  , а целият Античен театър се превърна в един огромен беквокал.