Барелефите на Димитър Благоев и Лиляна Димитрова, които са поставени на сградата на ул. „Кръстю Пастухов” в Пловдив, бяха осквернени. Тази нощ хулигани са изрисували пречупени кръстове върху тях и са надраскали сградата, в която се помещава пловдивската организация на БСП. Свастиките са изрисувани с червена боя. За случая вече е уведомена полицията, а извършителите се издирват.

По повод вандалския акт, TrafficNews.bg потърси за коментар председателя на БСП-Пловдив проф. Красимир Мурджев. Ето какво каза той:

„За по-малко от 3 месеца за втори път се осквернява барелефа на Димитър Благоев на сградата на ГС на БСП. Осквернен е и барелефа на Лиляна Димитрова по същия начин, което показва, че извършителите са едни и същи. Едва ли тези полуграмотни елементи знаят кои са Димитър Благоев и Лиляна Димитрова. По-вероятно е да познават повече марки ракия”, предположи той.
Според него нашарването с хитлеристка свастика показва политическите убеждения на вандалите и припомни, че рисуването на свастики е забранено и се води криминално деяние.

„Ние сме вбесени от тази хулиганска проява, защото явно в България има хора, за които националсоциализма и фашизма са мечтана идеология, но въпреки тези изстъпления, можем да кажем, че БСП ще продължи да съществува независимо от заплахите и тя го е доказала през своята 125-годишна история – независимо от периодите, в които е била – периоди на криза и възход.

Тук проблемът е толерантността на гражданското общество, доколко чисто хулиганските прояви, особено по време на политически кампании, ще бъдат по-скоро поредния сеир, за който много хора ще слушат и ще гледат, като че ли това изобщо не касае тях, но крайните реакционни идеологии винаги са засягали цялото общество. Крачката от хулиганството към фашизма е всяка една и дали ще го допуснем, зависи от всички нас.”, каза още лидерът на БСП-Пловдив проф. Красимир Мурджев.

TrafficNews.bg