Общината ще завиши цените на наемите на сценични пространства в Пловдив през 2019 г. с 10 процента. Причината е завишеното търсене на зали за провеждането на събития през следващата година. Така за да ползват Античния театър, кандидатите ще се наложи да платят 3100 вместо 2800 лв. 

Интересът е огромен. Налага се да сменяме дати на събития, да ги пренареждаме, за да отговорим на търсенето на сценични пространства, каза кметът Иван Тотев. Той подчерта, че решението да бъде нает складът в Тютюневия град, където се помещава фондация "Пловдив 2019" е било добър ход и там ще се случват много събития.

Много хубаво място, което ще експлоатираме догодина. След това ще мислим какво ще правим със СКЛАД, обясни Иван Тотев, намеквайки, че има вариант и след инициативата Европейска столица на културата общината да продължи да стопанисва сградата.

Стана ясно, че ремонтите на Градската художествена галерия в Стария град и на ДЕТМАГ на края на Главната се отлагат, защото процедурите се обжалват и предстои разглеждането им във Върховния административен съд. По думите на кмета другият културен инфраструктурен проект - галерията на ул. "Гладстон", ще бъде готов до юни 2019 г.

Очаква се до края на месеца да се изясни ситуацията и с авторските права за сградата на кино "Космос", защото общината планира и там да започне ремонт.