Звуците от атрактивните инструменти на един от най-древните народи в Мали – Догоните, се смесиха с ритмичното потракване на кастанети от Испания по време на традиционното дефиле за откриване на Международния фолклорен фестивал по Главната улица на Пловдив.

Петте чужди състава от Грузия, Индия, Мали, Сърбия и Испания преминаха разстоянието от Дом Левски до площад „Стефан Стамболов“ с танци и песни от своята традиционна култура.

Множество пловдивчани и гости на града се спряха да ги снимат и аплодират. Празникът продължава тази вечер от 20 часа на Античния театър, където към международните участници ще се присъединят и съставите от България -  - Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“. „Тракия“о ще имат самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“, по повод 45 годишнина от създаването ансамбъла – една от културните емблеми на града под тепетата.

Фестивалът се провежда в няколко дни, а финалът му е на 2 август. Всеки ден ще има дефилета, концерти на сцената на площада пред Община Пловдив и вечерни спектакли на Античния театър.