Поредният голям художник си отиде от любимия Пловдив, за да се пресели отвъд безкрая, в едно вероятно много по-добро място. Където вече твори неговият приятел Кольо Карамфилов, с когото приживе подредиха съвместната изложба „Авантаж”. А тя бе свързана с любимия им едноименен филм и посветена на респекта им към големия български художник Георги Божилов- Слона.

За кончината на Ицко Мазнев в четвъртък се разбра от публикация във Фейсбук на неговата дъщеря Станислава. „Почивай в мир, Тате! Обичам те! Ще те чакам в съня си, да дойдеш и да те прегърна отново! Имам една молба, всички които желаят нека се помолим душата на тати да премине по-леко отвъд, ще съм безкрайно благодарна!”, написа тя в социалната мрежа с посланието, че Ицко е обичал Фейсбук и със сигурност ще прочете написаното в негова памет.

„Боже, искрено съжалявам. Не мога да повярвам, той до последно бе в движение”, каза председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, която научи от Агенция Монитор за кончината на известния творец.

Ицко Мазнев боледуваше в последните години, съобщава в. Монитор. През 2014 година лекарите едва го спасиха, а приятелите му тогава организираха дарителска акция за кръв за него. За кончината му повечето негови приятели и колеги разбраха именно от социалната мрежа.

Точно там те започнаха да изказват съболезнования към близките и семейството му, като не криеха сълзите си и мъката си.

Художникът е роден през 1964г., като е завършил специалност „Графика” в НХА при проф. Галилей Симеонов. Автор е на над 20 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и множество престижни участия в представителни за българското съвременно изкуство експозиции.

Ицко Мазнев е носител на Първа награда за млад автор на Фондация „Жак Екли”; двукратен носител на Първа награда на Дружеството на пловдивските художници и носител на Наградата за графика на ДПХ, спечелил е и Националния конкурс на Съюза на българските художници за престой и работа в ателиетата на Сите Дез,ар в Париж.

TrafficNews.bg