Паметник и мемориална плоча на княз Церетелев ще напомнят за големия благодетел на българите в едноименното село Церетелево, в община Съединение, както и в Пловдив. Мемориалът в Церетелево ще бъде открит днес от 10,00 часа с тържествени военни и църковни ритуали.

Автор е известният Зураб Церетели. Идеята за паметника е на инициативен комитет, свързан с консулството на Руската федерация в Пловдив. Негово дарение е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е изработен от риолит – скала, подобна на гранита.

Мемориалната плоча пък ще бъде поставена на ресторант „Пълдин“ в Пловдив, за да напомня за делото на руския дипломат, който се бори за правата на българите и за осигуряването на автономия на Южна България. Барелефът също е дело на Зураб Церетели.

Княз Алексей Церетелев развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата  комисия, която разследва извършените престъпления  в българските земи при потушаването на  Априлското въстание от 1876 г., както и на международната комисия, която съставя Органическия устав на Източна Румелия.

Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия в периода 1878-1882  година. Българите го наричали „нашия княз“.  Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 г. село Думанлии е преименувано на Церетелево.

Зураб Церетели е автор на повече от 5000 произведения на живописта, графиката, скулптурата и монументално-декоративното  изкуство.  Негови творби може да се видят в Русия, САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Испания, Гърция, Сърбия и други държави. Сред тях са монументите „Сълзите на скръбта“ в Ню Йорк – дар за американския народ в памет на жертвите от атентата на 11 септември.

Кавалер е  на ордена на Почетния легион, лауреат е на много награди. Член  и член-кореспонден е на авторитетни  академии за изящни изкуства.

Президент е на Руската художествена академия, основател и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва.