Люси Дяковска влиза в екипа на Пловдивската опера за най-новото премиерно заглавие - "Мария от Буенос Айрес". Спектакълът по творбата на Астор Пиацола е част от акцентите в откриващия уикенда на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата. Той ще се играе за първи път пред публика на 13 януари, пише PlovdivTime.bg

Музикално-сценичната творба е интересна комбинация от танго, поезия и класика. Спектакълът разказва историята на Мария, която - прелъстена от тангото, попада в бурните води на подземния Буенос Айрес. "Мария от Буенос Айрес” е виртуозно съчетание на музика, песен и танц, вдъхновени от богатата традиция на аржентинското танго. Музиката на Пиацола и либретото на Орасио Ферера – аржентински поет-авангардист, потапят по въздействащ начин публиката в магията на огнения танц. Спектакълът променя традиционните представи за тангото и в оригинала на Пиацола е композиран върху 16 танцово-певчески импресии.  

Страстната история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат, е претворена от фантазията на режисьора Веселка Кунчева. Тя е едно от най-интересните лица на съвременния театър, а спектаклите й се играят с огромен успех у нас и в чужбина. Пловдив има привилегията благодарение на Кукления театър да бъде част от проектите й "Дама Пика”, „Аз, Сизиф”, „Вграждане”, "По ръба на небето", "Малкият Цахес, наречен Цинобър". Веселка бе част и от екипа, заснел страхотния клип с танцьори по суинг за инициативата Европейска столица на културата.

"Мария от Буенос Айрес ще впечатли публиката с внушително сценично решение дело на Мариета Голомехова и огнената хореография на Явор Кунчев. Всички те са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената.