Кметът на Община Куклен Мария Белчева беше удостоена с орден „Св. апостол Ерм“ първа степен - най-високото отличие на Пловдивската света митрополия. Орденът й се присъжда за "заслуга и съдействие в делото на Българската православна църква" с решение на Пловдивския епархийски съвет от 14 януари. Пловдивският митрополит Николай връчи лично отличието.

За първи път той отслужи тържествена литургия в Куклен в деня на един от най-големите християнски празници - Успение Богородично. Тя се състоя в църквата „Успение на Пресвета Богородица”.

„За нас беше голяма чест лично митрополитът да служи в нашата църква, защото това се случва за първи път, откакто съществува Общината”, заяви кметът на Куклен Мария Белчева пред TrafficNews.bg

Тя приема ордена като признание за усилията, които е положила за запазване на църковните земи около манастира „Св. Св. Козма и Дамян”.
Припомняме, че за терена около светата обител имаше апетити от частни инвеститори, а Общината по времето на бившия кмет Димитър Сотиров водеше дела с Църквата.

„Митрополията печелеше делата и остана произнасянето на Върховния касационен съд. Кукленци правиха подписка в защита на земите. Когато встъпих в длъжност, оттеглих жалбата, защото и моето лично мнение е, че Църквата може да се грижи най-добре за собствените си земи”, обясни Мария Белчева.

На тържествената литургия присъстваха настоящият областен управител Здравко Димитров и бившият губернатор Тодор Петков.
Да запалят свещ за здраве в храма в Куклен пристигнаха стотици вярващи.

Атмосфера от службата - вижте във видеото:

TrafficNews.bg