Четирима от кандидат-кметовете на Пловдив подписаха Меморандум за разбирателство – документ, с който се гарантира устойчивостта на проекта „Пловдив-Европейска столица на културата 2019 г.” занапред.

Зад инициативата застанаха трите големи културни институции под тепетата – Кукления и Драматичния театър, Операта, Народна библиотека „Иван Вазов“, шест  от най-големите фестивали – Plovdiv Jazz Fest, One Dance Week, Седмица на съвременното изкуство, „Сцена на кръстопът“, „Черната кутия“, както и модерна академия „Синдикат“ и литературният фестивал Spirt&Spirit. Те изготвиха документ с няколко ключови точки - продължаване на дейността на фондация „Пловдив 2019” и след 2019 г. и надграждане на нейната експертиза и капацитет; приемане на бюджет за култура за 2020 г. на град Пловдив в размер на 6% от общия бюджет на град Пловдив. Този ангажимент е деклариран на стр. 115 в книгата, с която град Пловдив кандидатства и спечели титлата „Европейска столица на културата 2019” пред европейското жури; организиране на съвместна конференция за бъдещето на Пловдив като културна столица между Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019”, културните институции и фестивали, подписали този меморандум и културните институти на държавите-членки на ЕС представени в България най-късно през декември 2019 г.; приемане на правила до края на януари 2020 г. за тригодишно финансиране на най-значимите събития за изпълнителски изкуства в града, което да създаде условия за програмиране на продукции на значими имена от световната сцена, участие в големи европейски копродукции за изпълнителски изкуства и да позволи създаването на предпоставки за конкурентоспособност на пловдивските събития на европейската културна карта. 

Подписите си под Меморандума сложиха и канидатите за кмет Здравко Димитров, Дани Каназирева, Атанас Костов и Мехмед  Дерменджи.

И четиримата изразиха принципната си подкрепа и гарантираха, че културата ще е приоритет в програмите им, но уточниха, че заложените в документа 6 процента от общия бюджет на града са твърде сериозна сума, която е в порядъка на 19 милиона лева.

„Ние не знаем все още какво е финансовото състояние на община Пловдив, а това са солидни средства“, обединиха се кандидатите около една от точките. Те подчертаха и друго – че подкрепят идеята фондация „Пловдив 2019“ да продължи да работи, но начело да застанат мениджъри, които не просто да дават пари, а и да търсят европейско финансиране за някои от събитията под тепетата.

„Тези 6 процента ние не сме си ги измислили. Те са заложени в апликационната книга, с която градът е кандидатствал. Идеята да бъде съхранена фондацията е, защото на оперативно ниво там има хора, които натрупаха ценен опит в работата си по конкретни проекти и не бива техният потенциал да бъде разпиляван. На нас ни трябва устойчивост и сигурност в поне тригодишен срок, за да можем да организираме програмите си и да преговаряме за най-добрите имена в изкуствата, които представяме“, аргументира част от точките Асен Асенов, организатор на One Dance Week.

За ангажираност в по-дългосрочен план призова и организаторът на Plovdiv Jazz Fest Мирослава Кацарова. Тя подчерта, че големите артисти имат предварителна програма поне година напред и за да гастролират на пловдивска сцена, трябва да се преговаря много по-рано.

„Досега имахме един тригодишен период благодарение на финансирането от фондация „Пловдив 2019“. Това ни позволи да доведем световноизвестни творци в рамките на Седмицата на съвременното изкуство. Това трябва да продължи“, подчерта и Емил Миразчиев от фондация „Изкуство днес“.

Някои от кандидат-кметовете подчертаха, че трябва да се въведат по-прецизни правила по отношение на подбора на събитията, които да бъдат финансирани, защото е имало някои от програмата на Европейска столица на културата без никакви посетители.

„Готови сме да се срещнем с вас, да ви дадем детайли от финансирането на проектите ни, разходите по тях. Да коментираме и съдържанието. Наистина има успешни и не толкова успешни проекти. След края на Европейска столица на културата ще бъде хубаво да има дискусия и на тази тема, защото само така ще вървим напред и ще извлечем добрите практики от натрупания опит“, подчерта в отговор Асен Асенов.

На финала всички си направиха обща снимка с обещание диалогът да продължи.