Изложба "В търсене на звука" ще бъде открита на 28 ноември от 17.30 ч. в Етнографския музей. Организатор е Национален център за алтернативна комуникация "Ние ви чуваме" в сътрудничество с етно фотографа Асен Великов. Съвместно те реализират уникална за България поредица от пет отделни музикални фотосесии с участието на непрофесионални модели с различни слухови дефицити и жива музика от професионални изпълнители на български фолклор.

Снимките са направени в пет живописни места из страната в продължение на 6 месеца с родопска гайда в Копривщица (изп. Иван Балабанов, ръководител на гайдарски състав "Петко Войвода"), с кавал в Стария Пловдив (изп. Иван Пейчев, ДФА "Филип Кутев"), с гъдулка в с. Крушовица (изп. Деница Христова, ДФА "Филип Кутев"), с тамбура в с. Свежен (изп. Християн Цвятков, фолк квинтет "Теодосий Спасов"), с тъпан в с. Яврово (изп. Генадий Рашков, фолк квинтет "Теодосий Спасов").

Заснетите осем модела позират в народни носии от различни етнографски области, като част от костюмите са от личната колекция на фотографа Асен Великов.

"Поканихме за фотосесиите нечуващи, с които се познаваме от години или ни бяха силно препоръчани. Решихме да снимаме според броя на участниците и според професионалната ангажираност на музикантите. Понякога модел и музикант се оказваха от един роден край, и това предопределяше с носия от коя етнографска област да бъде фотосесията. Въпреки липсата на предварителен сценарий, участниците много бързо влязоха в роля, знаейки какво трябва да правят, за нас остана само да ги помолим да тестват усещанията си без и с техническо средство, близо до инструмента, с допир до него или до изпълнителя", сподели организаторът на изложбата Христина Чопарова, журналист с дългогодишен опит и председател на сдружение НЦАК "Ние ви чуваме".

Целта зад инициативата "В търсене на звука" е моделите – всички с различна степен на слухова недостатъчност – да бъдат в обмен с музикалните инструменти и да проверят как, по какъв начин реагират на звуците, ритмите и мелодиите от живо, непосредствено звучене. Снимките, участващи в изложбата, са уловили точно това взаимодействие и тестване на акустичните възможности от хора, които частично или напълно не чуват.

"Идеята за фотоизложба се яви като естествена последица от този музикален експеримент. Всяка фотосесия разказва една история, от която може да се направи самостоятелна изложба. При подбора на снимки за тази обаче с Асен Великов се водехме от съвсем друга идея - не истории трябваше да разказват кадрите, а да покажат уловените емоционални моменти от цялостното търсене на звука. Заслужаваше си всичко това да бъде показано пред широката публика, заради каузата зад експеримента и вярата ни, че музиката като лечебно средство може да бъде ключ за събуждане на „спящи“ акустични нерви при хора със слухова загуба", сподели още Чопарова.

21 пана от фотоизложбата "В търсене на звука" ще могат до бъдат видeни в салона на Регионален етнографски музей до 13 декември.