Всичко започва и завършва в Леуварден – холандският град е Европейска столица на културата през 2018 г. Поне така твърдят участниците в най-голямото състезание по кънки по замръзналите канали и езера в провинция Фризия.

200-километровото забавление, в което се впускат хиляди холандци, минава през 11 исторически населени места в района, но започва и завършва в Леуварден.  И ако срещу тази забележителна местна традиция всеки народ би противопоставил друга, Леуварден може с гордост да обяви, че е дал началото на една от най-вълнуващите истории в шпионажа – тази на Мата Хари.

Нидерландската стриптийзьорка и куртизанка, родена в градчето на брега на залива Миделзее, се превръща в една от най-известните шпионки по време на Първата световна война. За нея се носят легенди, посветени са й книги, научни изследвания, филми. Историците продължават да добавят детайли в стремежа си да разделят фактите от фикцията в необикновения й образ.

Фотографии: Leeuwarden-Fryslân 2018 

Съвсем логично Мата Хари присъства и в откриващата програма на Европейска столица на културата-Леуварден. Тя стартира в петък, а специален рецитал на холандското сопрано Клерън Макфадън върна спомена за Мата Хари. На откриването звуча музика на Дебюси, Равел, Поленк, Масне, Сен-Санс – всичките съвременници на шпионката. Те оживяха и в разказ за историите за холандската легенда от Първата световна война, съобщава PlovdivTime.

Днес центърът на Леуварден ще ври и кипи. Трите градски площада ще съберат местни хора и гости за празничното откриване. Ще има оркестър, известни изпълнители, хорове, фойерверки и много изненади. През цялата година холандският град ще бъде домакин на атрактивни събития. Специално за откриването от Пловдив замина делегация, в състава на която влизат зам. кмета Герджиков и представители на Пливдив2019. Пловдив ще бъде следващата Европейска столица на културата. 

Ако решите да посетите красивото градче, спокойно можете да се потопите в атмосферата му, да се насладите на вкусната храна и да се запознаете със забележителностите. Градът е изключително запазен с традиционните канали, макар че на някои места те са засипани. Леуварден е изключително интересен и заради факта, че е единственият град, където се говори фризки език.  Най-близкото летище до града е в Гронинген. От Амстердам се движи влак, с който можете да се придвижите до Леуварден за два часа и половина.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ:

1. Изкривената кула Олдехове - любопитното е, че инженерите и архитектите, които строили камбанарията на храма „Св. Вит”, видели отклонението, но не успели да я изправят. Това наложило да бъде спряно надграждането, когато кулата вече достигнала 40 метра.

2. Старата товарителница – както във всеки холандски град и Леуварден има товарителница, където са се теглели стоките за продан. Става дума главно за млечни продукти. Построена е в ренесансов стил през 1590 г. и се използва до 1880 г. После там се помещава библиотеката.

3. Старинната доминиканска църква – тя е най-големият средновековен храм в града. Строена е в периода между 1275 и 1310 г. и е част от манастир, който обаче не е съхранен. Църквата има два органа – единият е старинен, а другият – монтиран през 2010 г.

4. Старото кметството на града – страдата е строена през 1715 г. Намира се на централния площад и е много красива,  направена в класически стил на трие етажа с тъмночервени тухли.

5.  Правителствената сграда – строена е в периода отт 1566 до 1571 г. В нея до 1811 г. се помещавало правителството на Фризия. Фасадата на старинната сграда е изключително красива – богато украсена с дърворезби и каменни фигури. След местното правителство зданието е ползвано от различни държавни инстутуции, включително и фризийският музей преди да се премести в новата си сграда.

Централната аптека – построена е в стил „арт нуво“ в периода 1904-1905 г. и се гордее с изключителния стенопис, изобразяващ богинята на здравето Хигия. На приземния етаж в сградата все още има аптека.

7. Музеят на Фризия – забележително място, в което по страхотен начин можете да се запознаете с историята на региона. Там е събрано всичко – документи, етнография, знаменити личности.

8. Музеят на керамиката Принесехоф – експозицията включва огромна и качествена колекция от цял свят. Азиатската керамика например е сред най-добрите подобни колекции в Европа. Има красиви експонати от Стария континент и част ъсс съвременно изкуство. Сградата също е много интересна. В нея живеела Мария Луиза фон Хесен-Касел – щатхалтер на Фризия, Гронинген и Дренте. Тя е регент в периода от 1711-1731 г. за нейния син Вилхелм IV.

9. Природонаучен музей – в колекцията има много скелети, включително и такъв на 15-метров кашалот, намерен на остров Амеланд. Музеят е насочен към деца с множество интерактивни програми. Помещава се в сграда – бив приют за сираци, строен през 1675 г. и надграждан през 1888 г. в неоготически стил.

10. Околността на Леуварден – на 5 км се намира селището Марсюм с любопитнаа аритектура на сградите, замъка Поптаслот местната църква и мелниците. Наоколо са и още няколко интересни града – Тересхелинг, Влиленд, Амеленд, Хранекер, Снек, Херенвен.

 

Фотография: Ruben van Vlie