Георги Йорданов е роден през 1960 г. в Шумен, но живее и твори във Варна. Член е на Съюза на българските художници. Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина – във Варна, в Добрич, в Габрово, в Пловдив и в София, седем пъти гостува с творбите си и в английската столица Лондон. 

Работил е като художник в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и във Варненската опера, в Управление "Златни пясъци". Бил е учител по рисуване в Руското и други училища във Варна. 

Йорданов е носител на награди - I награда живопис Габрово Биенале на хумора, Едногодишно творческо пребиваване в Delfina Studio Trust – Лондон 2008, Награда за живопис  от Националните награди „Алианц“, „Сребърно Възраждане” за живопис на пловдивската галерия  „Възраждане”, приз „Георги Велчев”  на варненската галерия „Георги Велчев”,  I награда за живопис на Министерството на културата на Биеналето на хумора в Габрово, награда „Варна“. 

Художникът гостува отново в Пловдив с изложба живопис в галерия „Aeterna“. Ето какво сподели творецът преди откриването на 12 декември от 18.30 ч.

 

- Г-н Йорданов, в живописните ви платна винаги присъства човешкото лице, портретът. С какво ви е толкова интересно то? 

- Всичко докоснато от човека е човешко. Моите персонажи са част от един споделен свят, който е толкова техен колкото и мой.  Затова човекът присъства в картините ми – той е един споделен свят. 

- Емоциите на героите ви сякаш са обрани, няма мимики, запаметени върху платното реакции, а в същото време публиката чувства какво се крие вътре в образа. Как се рисуват състояния, емоции, вътрешни преживявания? 

- Всяко вътрешно състояние има външен израз. В картината то  може да бъде пародирано, метафоризирано, иронизирано. Въпрос на емоционално състояние и подход е, но има безброй художествени похвати, когато изразяваш човешките състояния. 

 - Какво ще видят пловдивчани и гостите на града в новата ви изложба? 

- Отговор на въпроса ще намерите в моите картини, които ще бъдат подредени в галерия „Aeterna“. Повечето от тях са реплики на неща, които съм правил преди 1995 г. Мисля, че изненади няма да има и те ще разпознаят творческия ми почерк. Ще ги има и персонажите ми хора, но и характерните за работите ми животни, женските фигури. Надявам се в галерията да си дадем среща с близките ми приятели, колегите, с колекционерите.