В православния календар днешният 4-ти февруари е Неделя на Блудния син. На този ден християните почитат и Преподобния Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор. С благословението на Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений ще отслужи днес от 9.00 часа архиерейска света литургия в митрополитския храм „Света Великомъченица Марина” в Пловдив. Неделя на Блудния син отбелязва осъзнаването и обръщането на грешника към Бога. Той си спомня за Небесния Отец и благата, от които се е лишил самоволно, отлъчвайки се от Него. Така решава да се завърне при Бога, да остави греховния живот и да живее отново по Божиите заповеди. Бащата посреща с радост завърналия се заблуден син. Това е светлият образ на Божието човеколюбие към всеки каещ се грешник.

Днес православната църква почита и паметта на Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор. Той живял през 5 век след Христа. Родил се в Египет в семейството на богати родители, получил добро образование. Още на младини се замонашва и заселва на близо до град Пелусия. Неговите молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго той е избран за игумен на манастира. Проповедникът говорил толкова увлекателно, че много езичници започнали да вярват в Сина Божий. Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква.

На 4-ти февруари имен ден празнуват всички с имената Жеко, Жела, Желка, Жечо Жечко, Жечка, Желязко. Да не пропуснете да ги поздравите!