Новият директор на Народен театър "Иван Вазов" e драматургът Емил Бонев, информираха от Министерството на културата. Със заповед на министър Вежди Рашидов Емил Бонев ще ръководи академичната трупа на националния културен институт до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността директор на театъра. 

В понеделник досегашният директор на Народния театър Павел Васев се пенсионира.

Емил Бонев дълги години е бил директор на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски".

Той завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1986 г. Има и десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали. Дебютната му пиеса като автор "Морска сол" е играна с голям успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като "Пакетче семки", "Покер" и "Кантон 117".

Емил Бонев има и богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност. Той е и главен сценарист на българския сериал "Недадените", посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. 

TrafficNews.bg