Конкурсът за директор на Пловдивския драматичен театър ще се проведе на 30 март от 10 часа, съобщиха от Министерство на културата. По информация на PlovdivTime единственият кандидат е настоящият шеф Кръстю Кръстев.

Пред комисията той ще представи концепция с подробен репертоарен план за първата година, както и жанрови намерения и постановъчни екипи за следващите. Трябва да бъдат планирани и основните показатели - брой спектакли за една година, брой зрители и средна цена на билет. В концепцията трябва да бъдат азявени съвместните проекти с други театри, както и с международни и други културни организации.

Ясни са и датите за конкурсите на останалите театрални институции у нас. На 28 март своите концепции ще обявят кандидатите за директори на Народен театър „Иван Вазов”. Там са мястото ще се състезават Мариус Донкин – настоящ директор на академичната трупа, Васил Василев (директор на ДК „Иван Радоев”-Плевен), Сава Драгунчев (актьор от НТ „Иван Вазов”) и режисьорът Бойко Богданов.

Конкурсът за Младежки театър „Николай Бинев”- София ще се проведе на 29 март.  Кандидатите са преподавателят в НАТФИЗ и настоящ зам.-директор Михаил Байков, режисьорът Борис Панкин, пловдивският актьор Илия Виделинов и друг пловдивчанин – Димитър Кабаков (директор на ДТ „Любомир Кабакчиев”-Казанлък).

Двама са кандидатите за директор на ДКТ „Васил Друмев”-Шумен, който също ще се проведе на 29 март – настоящият шеф Димитър Димитров и драматургът и журналист Венцислав Кулев.

Единственият кандидат за ръководния пост в Драматичен театър „Гео Милев”- Стара Загора е актрисата Светла Тодорова. Тя ще представи концепцията си на 30 март. В същия ден е надпреварата и за русенския Драматичен театър „Сава Огнянов”.  Там кандидатите са режисьорът Боян Иванов, настоящият шеф Орлин Дяков и актрисата Костадинка Шошева.

На 31 март пък е конкурсът за директор на Драматично-куклен театър – Враца. Там кандидати са Анастас Попдимитров, който от 26 години е начело на трупата, както и актьорът Явор Зехиров.

На 31 март пък ще стане ясно и името на новия шеф на Театър „Българска армия“. Документи са подали настоящият директор – актьорът Мирослав Пашов, както и Владлен Александров – режисьор и дългогодишен директор на Пазарджишкия театър.

 Конкурсът за директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов” - София  - дали на шега, или случайно, ще бъде на 1 април – Международния ден на хумора. За шефското място се борят актьорът Мариан Бачев,  настоящият ръководител на трупата Калин Сърменов и Валентин Гиясбейли (бивш кандидат за директор на Българския културен институт в Москва).