Романът „Камбаната” ме потресе. В деня, когато ми се обадиха, да ми предложат да изиграя образа на Вено, си мислех, че от книгата би се получил чудесен моноспектакъл. Аз вярвам в късмета си и поканата потвърди това.  Стискайте палци да ви изкараме душите, каза актьорът Деян Донков. Той обеща, че на премиерата, която ще бъде на откриването на Сезон`2019, ще подари сърцето си на публиката, пише PlovdivTime.bg

Актьорът, който в последните години направи поредица забележителни роли, се срещна с медиите, за да разкаже за новия проект на Пловдивския драматичен театър – моноспектакъла „Камбаната” по едноименния роман на Недялко Славов. Репетициите започват от април-май догодина, а дотогава трябва да е готов драматургичният материал, върху който ще стъпи представлението. 

Деян не само ще се изяви като актьор, но и ще бъде режисьор. В екипа му влизат сценографът Никола Тороманов и композиторът Петя Диманова.  Ключова роля ще имат драматургът Александър Секулов  и авторът на „Камбаната” Недялко Славов. Заедно с Донков те трябва да работят върху драматизацията. Представлението ще се играе на голяма сцена. 

Започнахме работа по този проект преди близо две години. Този роман е много специален както за българската литература и култура, така и за времето, в което живеем. Уникален е заради начина, по който се възприема от четящите хора. „Камбаната” е една много правдива, мног истинска книга. Щастлив съм, че Деян Донков прегърна тази идея и се надявам, че ще й се отдаде докрай, каза директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев. 

Александър Секулов призна, че за него драматизацията на романа ще бъде голямо изпитание и обясни защо: „В последните 20 години, не помня друго заглавие да е натрупало славата на народна книга, както се случи с „Камбаната”. Книга, която изрича нещата, които хората мислят, но се страхуват да изрекат на глас”.  Той си пожела колаборацията между автор, драматург и актьор-режисьор да е успешна. 

Писателят Недялко Славов изрази радостта си, че книгата му ще бъде претворена на сцена при изключително добри обстоятелства – най-добрият български театър в лицето на Пловдивската драма и актьор, който има хищнически инстинкт за сцената. И добави, че „скалпелистът”, който ще работи с книгата му, ще бъде Секулов, с когото написаха и филмов сценарий по „Камбаната”. 

Ако духът е паднал, с този спектакъл се надявам да му подадем ръка, обеща Деян Донков. Той допълни, че приема с радост предизвикателството да се отдаде на първия моноспектакъл в кариерата си.