Среща с потомци на един от най-величавите образи в историята на Перущица и на Априлско въстание Спас Гинов се състоя в Перущица. Залата беше препълнена от зрители, които искаха да чуят за делото на героя.

На 1 май 1876 година в църквата „Св. Архангел Михаил“, обградена от турците, Гинов полага пред олтара на свободата най-обичните си хора – своите деца, жена, сестрите си и своя собствен живот с думите „Не желая да оставя след себе си робчета“. Примерът му е последван от Кочо Честименски и още 32 перущинци.

Част от потомците съвсем скоро са научили, че са част от родословното дърво на Гиновия род. Запознаха се и благодариха на музейните работници, които ги събраха. Обещаха срещите да станат традиция, за да не се забравя миналото, а да бъде предадено на децата и внуците им. Известният български актьор Калин Сърменов по майчина линия е от рода на Спас Гинов. Той също присъства на събитието.

„Едва за втори път съм в Перущица, но след вълнуващата среща с роднините, обещавам да идвам по-често и със своето семейство.”, сподели Сърменов.

Честванията на Априлското въстание в Перущица продължиха в В ОУ „Петър Бонев“, където се проведе общоучилищна викторина, посветена на 140-та годишнина въстанието, а учениците изработиха въстаническото знаме.

Във вчерашния ден се състоя рисунка на открито на тема „Перущица - моят роден град“. Талантливите деца бързо преодоляха притеснението да рисуват пред публика и сътвориха прекрасни рисунки. А малко по-късно присъстваха на откриването на изложбата в Картинната галерия на непоказвани до момента картини от фонда на Историческия музей, посветени на Априлското въстание. Творбите са на художници от 70-те години на миналия век Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Добри Добрев, Христо Нейков и др. Темата е разработена в три самостоятелни исторически цикъла – робство, въстание, освобождение, а експресивният стил на изображенията напълно отговаря на сюжета им. Изложбата „140 г. от Априлското въстание“ и рисунките на учениците могат да бъдат разгледани всеки ден в Даново училище.

На 9 май от 15,00 ч. в читалището ще се състои среща с актьора Калин Сърменов, на която всеки може да получи отговори на своите въпроси.

TNS.bg