С три биса публиката изпрати младия виртуоз Николай Маринов, който снощи свири "Бетовен - Концерт за пиано и оркестър №5 "Императорски". Концертът бе част от програмата "Новите диригенти на Европа" - концерт на Майсторския клас на Урош Лайовиц с Оркестъра на Опера Пловдив.

Началото бе дадено с увертюра "Леонора" на Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на оркестъра на Опера Пловдив. Продължи с изпълнението на "Императорския" концерт  и завърши със Симфония №5 на Чайковски, като на диригентския пулт се сменяха младите музиканти от класа на проф. Лайовиц. 

Това е петото издание на формата, в който обещаващи млади диригенти се обучават в тънкостите на професията с помощта на оркестъра на Опера Пловдив. 

Концертът бе изключително преживяване на меломаните, които не спестиха похвали за плеядата млади музиканти , чиито имена тепърва ще се чуват на световните сцени. 

Директорът на Опера Пловдив Dian Tchobanov поздрави младите колеги и им пожела попътен вятър и много успехи на световните музикални! На диригентския подиум застанаха:

Gorjan Stojanovski, Република Северна Македония

Luca Incerti, Италия

Dennis Khoo, Малайзия

Tong Wang, Китай

Sangyoung Han, Северна Корея

Nikolina Nika Kovačević, Сърбия

Riccardo Lucadello, Италия

Iaroslav Bychkov, Руска Федерация

Gorjan Stojanovski, North Macedonia

Joseph Sieber, Switzerland

 Николай Маринов е солист на много симфонични оркестри, сред които Софийска Филхармония, Пловдивска Филхармония, Оркстъра на Старозагорската опера, Сливенска Филхармония, Врачанска Филхармония, Round Rock Symphony Orchestra - Тексас, Филхармонията на Барласина – Италия и други.

Участвал е в множество майсторски класове, сред които при Дмиртий Башкиров, Итамар Голан, Джулиян Мартин, Борис Слутски, Даниел Ривера, Александър Кобрин и много други.

Николай е трикратен лауреат на Наградата от Министерството на културата за високи творчески постижения.

 Снимки : Александър Богдан

Снимки: Александър Маринов