Вдъхновение, трансформация, преживяване. Това са "трите кита", върху които се изгражда един от най-амбициозните арт проекти в Пловдив - Сцена №2 на Безистена. Водени от желанието да съживят една от емблематичните зони в Стария град - "Конюшните на царя", собствениците на популярния клуб Стоян Даскалов и Данаил Ванчев, са се заели да трансформират занемареното пространство, където допреди няколко години се провеждаха запомнящи се концерти.

Впечатлящите тераси, разположени между къщи - шедьоври и римски руини, вече посрещат най- нетърпеливите клиенти. Голямото откриване обаче ще бъде на 28 май /петък/, когато музиканът Мартин Денев ще представи последния си проект "Еthno Ventures" , в компанията на Стоян Роянов-  ЯЯ, Младен Димитров - Mr. Moon и Васил Вутев - Soulization. Мартин живее повече от 30 години извън България, като последните 10 години работи на остров Бали и издава с чужби лейбъли. Пандемията обаче го връща към корените му. "Върнах с в България , след като светът "затвори" и за първи път почувствах желание да експериментирам с български фолклор. Албумът носи името "Fairy tailеs" /Приказки/ и е смес от електронна музика с елементи на джаз и препратки към българския фолклор. Заглавията на отделните парчета също са тематични - "Момата дракон", "Влюбеният вълк", "Танцът на самодивата" и др" , разказва Мартин Денев. 

И това ще е само началото. През лятото Сцена №2 на Безистена ще събере едни от най- прочутите музиканти като Теодоси Спасов, Живко Петров, Ангел Заберски, Росен Захариев , Мишо Йосифов, Васко Спасов и др. "Сцена №2 е отворена за всякакви жанрови експерименти, от класически камерни формати до съвременна и експериментална музика. Мястото е с потенциал да надгради идеи и да се превърне в една от емблематичните културни локации на балканите. сцената ще е отворена и за колаборации с всички действащи културни оператори и фестивални платформи, не само на територията на страната" , казва музикантът Петър Салчев, който е сред вдъхновителите на проекта. "Идеята, с която това пространство бе създадено от Александър Секулов преди години, трябва да бъде запазена и надградена" категоричен е той. 

"Вярваме, че Сцената ще се превърне в новото притегателно място на Пловдив това лято. Хората са жадни за общуване, артистите са жадни за нови възможности, а ние ще се опитаме да ги съберем на едно място. Единственото, което искаме от всички е  да се забавляват и да не тъпчат тревата", шеговито завършва се Стоян Даскалов.