Пловдивският пианист Николай Маринов се върна от Италия с абсолютната Първа награда от  VIII- я Международен конкурс за пианисти " Cita di Spoleto".

В категория "F" /20- 23години /, която е с най- голямата по брой участници, международното петчленно жури, с председател проф. Масимилиано Ферати,, присъди наградата на пловдивският виртуоз. Тази година в конкурса участваха 71 участници от музикални консерватории и академии от различни краища на света - Япония, Италия, Гърция, България и др.

Този успех идва точно месец, след като пловдивчанинът спечели първа награда на Международен конкурс за пианисти " Димитър Ненов" , провел се в Разград.  Категоричната първа награда, Николай спечели след три тура на конкурса, включващи произведения на композитора Димитър Ненов, и изпълнение на Лудвиг Ван Бетовен на "Концерт за пиано и оркестър No.5 "Императорски", като солист на сборния оркестър на Разградската и Русенска филхармония.

Запитан какво е усещането да свириш като солист на оркестър, Николай сподели, че за първи път е свирил с оркестъра на НУМТИ "Добрин Петков", когато е бил едва 9- годишен. Следват почти 20 изпълнения като солист на различни филхармонии, Софийска, Пловдивска, Врачанска, Сливенска,Оркестъра на Старозагорската опера, филхармонията на Барласина- Италия, като през 1916 г. печели конкурс в USA, като солист на Тексаската филхармония, в изпълнение на Сен Санс, Концерт за пиано и оркестър No.2.

Николай Маринов е завършил Пловдивското Музикално Училище , в класа по пиано на Светлана Косева и понастоящем е студент във втори курс , специалност пиано, в класа на проф. д- р Борислава Танева, както той не крие гордостта от избора за своето висше образование - НМА " Проф. Панчо Владигеров" - София.