360 музиканти от 17 страни от Европа вече пристигнаха в Пловдив за 12-тото издание на Европейския оркестров фестивал EOF`22, който започва днес – 5 май и продължава до 8 май, включително, когато

ще бъдат изпълнени 7 концерта в пространствата на Римски стадион, Изложбена зала „2019“, Епископска базилика, Регионален исторически музей“.

Официалното откриване е тази вечер - 5 май от 19 часа на сцената на Римски стадион. В Концерт I, ще чуем Струнен оркестър Харйю (Естония) и Симфоничен оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив (България).

Фестивалът, организиран от Европейската оркестрова федерация, е с над 30 годишна история. В годините домакини на този празник на музиката са били Германия, Франция, Чехия, Швейцария и Лихтенщайн, Нидерландия, Естония, Италия, Норвегия.

В програмата през следващите дни ще чуем оркестри от Белгия, Великобритания, Германия, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Унгария, Финландия, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония и поддръжници от Южна Корея. Ще посрещнем специални гости от няколко европейски оркестрови асоциации и сдружения, както и световни имена сред диригентите на различните музикални ателиета. Програмата включва 7 ателиета за класическа музика: барок, класика, две ателиета за романтична музика, българска музика, филмова музика и джаз импровизация.  

Европейската столица на културата Пловдив ще се представи със Симфоничния оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и диригентът маестро Константин Добройков, който ще води  Ателие №5, Българска музика.

12-тото издание на Европейския оркестров фестивал EOF`22 се провежда в партньорство с Община Пловдив, НУМТИ "Добрин Петков" и Държавна Опера Пловдив.  В помощ на фестивала ще се включат и младежи-доброволци от езиковите гимназии от Пловдив. Ето и програмата:

Четвъртък, 5 май - 19.00ч,

Концерт I, Церемония по откриването и концерт, сцена Римски стадион

Струнен оркестър Харйю (Естония) 

Симфоничен оркестър към НУМТИ„Добрин Петков“ – Пловдив (България)

 

Петък, 6 май -19.00ч, Концерт II, Изложбена зала„2019“

Оркестър към Музикално училище Въро (Естония)

Младежки симфоничен оркестър „Св. Стефан“ (Унгария)

Симфоничен оркестър към Музикално училище Ласнамае (Естония)

19.00ч, Концерт III, Епископска базилика

Струнен оркестър Печ (Унгария)

Камерен оркестър към музикално училище Пьолтсмаа (Естония)

Струнен оркестър Нордберг (Норвегия)

19.30ч, Концерт IV, Регионален исторически музей 

Камерен оркестър “Армонико”, от 1во Музикално училище Яазепс Мединш Рига (Латвия) 

Симфоничен оркестър Деллбрюкер (Германия) 

Ателие №1, Барок (Корели, Галуппи), диригент Катал Гарви (Ирландия)

 

Събота, 7 май- 12.00ч,Концерт V, оркестрови ателиета, Изложбена зала„2019“

 Ателие №2, Класика (Моцарт, Бетовен), диригент Нормундс Дрегис (Латвия)

Ателие №3а, Романтизъм (Прайс), диригент Давид Рамел (Белгия)

Ателие №3б, Романтизъм, (Дворжак), диригент Мартин Щудер (Швейцария)

18.30ч, Концерт VI, Финална гала, Римски стадион – СПЕЦИАЛНА ВЕЧЕР!

8 оркестъра от Естония, Германия, Унгария и Норвегия

Ателие №5, Българска музика, диригент Константин Добройков (България)

Ателие №6, Джаз импровизация, диригент и композитор Ари Поутиайнен (Финландия) 

Ателие №7, Филмова музика, диригент Херхарт Драйвърс (Нидерландия)

 

Неделя, 8 май -12.00ч, Концерт VII, Регионален исторически музей

 Струнен оркестър Харйю (Естония)

Камерен оркестър към музикално училище Пьолтсмаа (Естония)

Симфоничен оркестър към Музикално училище Ласнамае (Естония)

ВХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ КОНЦЕРТИ Е СВОБОДЕН!

Припомняме, че Пловдив домакинства през почивните дни още един концерт с участието на духови оркестри. Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, съвместно с Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България ще изнесат концерт „Обединени чрез музиката“ на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия на Античния театър в Пловдив. Началото е в 18.00 часа, входът е СВОБОДЕН. При лошо време, събитието ще се случи в Дом на културата „Борис Христов“.

Освен в града под тепетата, двата представителни оркестъра ще зарадват с виртуозните си изпълнения жителите и гостите на Варна, Бургас и Стара Загора. Традицията, чието начало беше поставено преди пандемията, продължава и през настоящата 2022 година.

Организатор е Посолството на САЩ. В Пловдив концертът се осъществява с любезното домакинство на ОИ „Старинен Пловдив“ и подкрепата на община Пловдив.