Единствената жива легенда от оркестъра на Астор Пиацола Даниел Бинели  и неговият бандонеон  снощи разплакаха публиката на премиерата на ТАНГО операта "МАРИЯ от Буенос Айрес" , чиято премиера бе снощи в Plovdiv Event Center.  Класическият прочит на произведението бе  представен от Музикално-артистичен Форум Пловдив и Tango con Elias с продуцент д-р Ваня Балева и със специалното участие на легендите Даниел Бинели и Поли Фърман.

В ролята на Мария бе солистът на Пловдивската опера Евгения Ралчева, Поетът бе Марчо Апостолов от  Музикален театър София, а тайнствената сила Дуенде бе в ръцете на актьора от Драматичен театър – Пловдив Петър Тосков. На сцената бяха и танцьорите от Tango con Elias – пловдивската школа за аржентинско танго и разпространение на танго-култура, както и  звезден състав от  музиканти. 

Публиката се наслади и на невероятни кадри от Пловдив , които колкото и невероятно да звучи, носеха препратки към духа на Буенъс Айрес. 

Даниел Бинели е звезда в Аржентина , световно известен  композитор, аранжор, майстор на бандонеона. Бил е член на танго оркестъра на Освалдо Пулиезе и секстета на Астор Пиацола. През 1989г Даниел Бинели се присъединява към New Tango Sextet на Piazzolla и прави международно турне. Бинели също така е широко признат като най-изтъкнат представител на музиката на Астор Пиацола. Бил е гост-солист в много симфонични и танго оркестри по цял свят.

На пианото бе Поли Фърман – друг световно известен виртуозен пианист, музикален ръководител, педагог, водещ интерпретатор на музиката на Америка. Тя пленява публиката с изключителни изпълнения на произведения от латиноамерикански композитори и, разбира се, творчеството на краля на Танго нуево - Астор Пиацола. Поли Фърман е призната от The Japan Times за "Музикален посланик на Америка". В многобройните си записи включва музика, повлияна от различните стилове на Латинска Америка. В своите турнета като солист, Фърман свири с престижни оркестри по целия свят.

Специални гости на премиерата бяха дипломати от посолството на Аржентина в България.

Второто представление на Танго операта ще бъде в петък, на 20 октомври. И двете празнични вечери са с благотворителна цел за две каузи – "Всички срещу насилието" и "Заедно в борбата с рака".

В основата на събитието е  пловдивският лекар – д-р Ваня Балева , която е фантастичен хирург онколог, виртуозен пианист, органист и продуцент.