13-годишният Виктор Костов, възпитаник на НУМТИ "Добрин Петков" е избраникът на световноизвестната цигуларка Мидори, която миналата година учреди стипендия в рамките на Общество Nota Bene. Ученикът е избран лично от нея. От самото си създаване Общество Nota Bene подкрепя млади надарени музиканти. 16 ученици, възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” и други пловдивски училища, които свирят на различни инструменти или се занимават с пеене, са стипендианти на програмата.

Виктор е в шести клас, развива таланта си под ръководството на музикалния педагог Павел Генов. Свири на цигулка от 5-годишен и вече има награди от Международния конкурс за струнни инструменти "Добрин Петков" /I награда/, Цигулков концерт "Недялка Симеонова" /II награда/, Конкурс "Светослав Обретенов" /I награда/, конкурс да най - добро изпълнение на българско произведение /II награда/ и "Златен ключ" /I награда/. 

В конкурса, обявен от Мидори, младият талант е участвал с две свои изпълнения, а също така е написал мотивационно писмо за какво ще използва стипендията ако я спечели. "В момента свиря на малка цигулка. Стипендията ще ми помогне да си взема професоналнау ръчно изработена цигулка", разказва Виктор, който прекарва с инструмента си минимум 3 часа на ден, за да се упражнява.

Мидори бе в Пловдив по покана на пловдивския цигулар  Мони Симеонов, който от години живее и преподава в Лос Анжелис, Калифорния. Тя направи запомнящ се концерт и майсторски клас. 

Дамата е сред най-големите цигуларки на нашето време. Мидори става популярна едва 11-годишна, когато е забелязана от диригента Зубин Мета. Той я кани да участва в ежегодния новогодишен концерт на Нюйоркската филхармония и така дава летящ старт на кариерата й.

Освен като изключителен майстор на цигулката, американката е известна и със социалната си дейност.  

Мидори е назначена за Посланик на мира от генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун. През 1992 година тя създава организацията „Мидори и приятели”, заради съкращения на средства за образование по изкуства в държавните училища в Ню Йорк. Посещава лично бедни квартали и създава програма, която развива креативността на младите хора, тяхното въображение, любов към музиката и жажда за владеене на инструмента все по-добре и все по-дълбоко. Програмата работи успешно от 25 години. Нейни партньори са 40 училища, а участвалите деца над 250 000.

Мидори отделя 50 000 долара, които печели от престижната награда „Ейвъри Фишер” и през 2003 година създава организацията „Партньори в изпълнението”. С нея подпомага камерната музика в малки общности извън радиуса и без финансовия ресурс на големите градски центрове. Това е неправителствена организация с цел стимулиране интереса към класиката и осигуряване на необходимите средства и публика за популяризиране на камерната музика.
През 2004 година Мидори слага начало на инициативата „Оркестрова резиденция”. С нея тя подпомага младежките оркестри в САЩ.

„Споделяне на музика” е организация, започнала дейност в Япония като клон на „Мидори и приятели”. През 2002 година тя е регистрирана като неправителствена организация в Токио. Мидори мечтае японските деца да се докоснат до класическата и традиционна японска музика от най-високо ниво. Тя, заедно с други изпълнители изнасят концерти на деца в различни училища, болници и институции за хора със специфични потребности. „Споделяне на музика” повишава културното съзнание на хората, вдъхновява децата да обикнат и осъзнаят силата на живото изпълнение.

Мидори развива своите програми в САЩ, Япония, Виетнам, Камбоджа, Индия, Непал, Индонезия, Монголия, Лаос.