Пловдивчани могат да разгледат изложбата с най-добрите фотографии от Международния Фото Салон Пловдив 2019 до 28 юли в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. 

По време на церемонията за откриването на експозицията бяха наградени част от най-добрите фотографии, отличени в рамките на шестото издание на престижния конкурс. 

На официалното награждаване присъстваха над 40 изтъкнати майстори на обектива, а церемонията бе уважена и от Мерткан Хергюл от Турция, който получи статуетка Афродита на Гръцкото фотографско общество за най-добрата фотография на голо тяло.

Общо 38 талантливи родни фото творци са заели почетни места в класацията.

„С голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха достойно България. От всички наградени български участници 15 са от Пловдив“, съобщиха организаторите на Фото Салона Антон Савов и Любка Савова.

С най-много отличия бяха отличени трима български автори - Светлин Йосифов от Бургас, следван от Андрей Трифонов от Пловдив и Явор Мичев от Русе.

Тазгодишният приз за най-добре представилия се автор на салона, представляващ официалния знак на FIAP, бе присъден на Марсел Ван Балкен от Нидерландия.

Фотографското общество на Гърция - HPS отличи за най-добре представилия се автор -  Ятинг Янг от Тайван с плакет. Същата награда присъди „Рефлекси“ ООД на Атле Свен от Норвегия за най-добре представилия се чуждестранен автор.

Общо в надпреварата са участвали 4006 фотографии, а във финалната селекция са избрани 949 фотографии на 246 участника от 39 страни от пет континента. От тях отличени чрез богатия награден фонд от 163 приза са 103 фотографи, представители на 30 различни националности.

Авторитетният форум се провежда под патронажа на FIAP, PSA, HPS и НСФА и поставя в съревнование хиляди фотографии, разделени в шест раздела - "Черно-бяло", "Цветно", "Природа", "Фотожурналистика", "Портрет и тяло", "Моят град" - основна тема с подтема "Европейски столици на културата 1985-2023".

Снимките бяха оценявани в рамките на три дни от жури в състав председател Рикардо Бузи /MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, Италия/ и членове: Бурак Сенбак /UPI Hermes, EFIAPb, Hon.SSS, Турция/, Минко Михайлов /България/, Мирослав Момински /EFIAP, България/, Величка Тодорова /АFIAP, България/, Александър Иванов /АFIAP, България/. 

Ето и списък на всички българските автори, които са отличени с награди:

Александър Александров - FIAP НМ и диплома от член на журито

Андрей Трифонов - PSA златен медал, диплома на комитет Родолюбие, диплома за най-добре представил се автор в раздел Моят град и Плакет за най-добре представил се пловдивски автор

Атанас Петков - диплома от община Пловдив

Генчо Петков, ЕFIAP(клуб БАФК) - FIAP НМ

Георги Георгиев - PSA бронзов медал и диплома от член на журито

Десислава Игнатова - HPS HM

Димитрина Андреева, EFIAP (клуб БАФК) - PSA сребърен медал, PSA HM и HPS HM

Елена Трифонова (клуб ФЗП) - диплома от член на журито

Ениз Караджа - PSA бронзов медал

Женя Маджарова-Петрова - FIAP НМ

Ивайло Сакелариев, AFIAP - диплома от ВиАрт Фондация

Ивайло Станев (клуб БАФК) - НСФА златен медал

Иван Иванов - PSA HM

Иво Кузов – диплома от ПС Клиник

Илиян Илиев – FIAP бронзов медал

Ирина Стоилова – диплома на НСФА, 2 дипломи от членове на журито

Костадин Маджаров - FIAP НМ и диплома на НСФА

Красимир Лазаров (клуб ФЗП) - диплома от член на журито

Любомир Аргиров (клуб ФЗП) - PSA HM

Мари Аведисян - FIAP НМ

Мария Димитрова (клуб БАФК) - FIAP сребърен медал и FIAP НМ

Мария Тодорова-Марчева (клуб БАФК) - PSA бронзов медал

Михаил Марзианов (клуб ФЗП) - FIAP НМ

Никифор Тодоров, AFIAP (клуб БАФК) - диплома от Рефлекси ООД за най-добра фотография от Матера и Плакет за най-добре представил се български автор

Николай Тенев - PSA бронзов медал и диплома от член на журито

Нончо Иванов - диплома на Фондация Пловдив 2019 в раздел МОЯТ ГРАД, подтема Европейски столици на културата 1985-2023 и диплома от член на журито

Пламен Петков, AFIAP (клуб БАФК) - НСФА златен медал, HPS златен медал и FIAP НМ

Радила Радилова – диплома от Рефлекси ООД

Светлин Йосифов - FIAP сребърен медал, PSA златен медал, 2 дипломи от членове на жури и диплома за най-добре представил се автор в раздел Портрет и Тяло

Стоян Илиев - диплома от член от журито

Таня Маркова (клуб БАФК) - FIAP златен медал и PSA сребърен медал

Теодора Димитрова - HPS НМ

Тодор Божков - PSA бронзов медал

Трифон Трифонов (клуб ФЗП) - диплома от НСФА

Христо Димитров - HPS златен медал и PSA HM

Цончо Балканджиев, AFIAP - диплома от член на журито

Юлий Василев, EFIAP - FIAP златен медал, FIAP сребърен медал и диплома от член на журито

Явор Мичев - FIAP златен медал, PSA HM, диплома от член на журито и диплома за най-добре представил се автор в раздел Отворен - Цветна фотография

Снимки: Стоян Илиев

TrafficNews.bg e медиен партньор на 6-ият Международен Фото Салон Пловдив 2019!