Забавена, но не и забравена се оказа премиерата на поетичния сборник "Преди Реките" на писателя Димитър Гачев, който всъщност в свободното си време е лекар. Пандемията от коронавирус отложи с три месеца представянето на очакваната книга, тъй като въпреки че това далеч не е първият му литературен опит , той не е излизал пред публика. 

Досега д-р Гачев е издавал само за приятели – в малки тиражи, без разпространение, без амбицията да стигне до всички, които биха имали нужда от думите му. Този поетичен сборник е дело на общите усилия на хора, които вече са изградили своя безспорен авторитет – редактор на стиховете му е Александър Секулов, а издател – „Лексикон“.

"Добрата поетична книга не е войнишки ботуш, който марширува отмерено по плаца на литературата, а изящна обувка за степ, която отмерва красивите удари в края на дългите мълчания. Поява на пулс сред оглушителна самота. Книгата на Димитър Гачев го свързва необратимо с кръвоносната система на българската литература, най-сетне. Нищо повече. Нищо по-малко. Сърце в повече.", казва Александър Секулов, който довечера ще представи стихосбирката на литературния клуб в "Петното на Роршах". 

Това е текстът, дал  заглавието на новата книга. 

ПРЕДИ РЕКИТЕ
Аз идвам винаги след зимата
и много време трябваше,
и много сняг,
за да намразя подареното ми слънце.

Със тялото си спирам пролетта,
попивам тръгналите по гърба ѝ сокове.
Слабеят зимните жени,
разхубавяват се.
Подготвят се за другите след мен,
за сбъдването на пророчества.
Аз бях едно от тях,
но настроения
се люшкаха из пазвите им блудни.
Незабелязан слязох на брега
и станах дънер.
Няма да се върна.

Ще идвам винаги накрая на снега,
преди реките
и преди сезоните.

*Д-р Димитър Гачев е общопрактикуващ лекар с голяма практика. Започва като лекар в Бърза помощ - Пазарджик, а след промените  създава своя практика. Всеки ден пътува от Пловдив  до Ветрен и селата  Лозен и Драгор, където той и екипът му имат кабинети.  Но това далеч не е единственото му занимание. Той е поет и писател, чиито думи вълнуват дори и неизкушените от словото.  Носител е на повече от 10  национални поетични награди. Лауреат на "Яворови дни", Поморие 2006, "Магията Любов"-Казанлък, 2008-а. Има издадени 4 поетични книги и един роман. Член е на Съюза на българските писатели. 

 

Д-р Димитър Гачев: Не вярвам дори да се доближим до апокалиптичните варианти на ЕвропаНямаме време за стаден имунитет, трябват ни мъдри мерки за ограничаването на разпространението на заразата, казва лекарят с душа на поет