"Със стихосбирката "Преди реките" в нашата национална поезия се връща голям значим български поет. По принцип знам какво излиза в българската литература и смятам, че около 70 % от нея няма основание да бъде написана. А в "Преди реките" , основанието да се появи поезията е много повече. С всяка силна поетична книга литературната редица се преподрежда. Което е изключително вълнуващо, защото литературата е контекст, тя не е само текст. С появата на "Преди реките" вече никой не може да извади Димитър Гачев от литературната редица". С тези думи писателят Александър Секулов представи новата стихосбирка на Димитър Гачев. 

Поетът, който всъщност е лекар по професия, благодари на редактора за "сериозната му намеса , която е прекъснала егоцентричните му опити да вкара цялата си поезия в една книга". 

Актьорът Стефан Попов прочете част от стиховете, а музикантът Краси Йорданов изпълни песен по текстове на Гачев. 

Макар и носител на 10 литературни награди, досега Димитър Гачев издава само в бутикови тиражи.  В същото време обаче стиховете му имат стотици почитатели в социалните мрежи, като мнозина не пропуснаха да го поздравят и снощи. Изключително безкомпромисна, поезията на Гачев трудно може да се чете безпристрастно. Тя ни връща към сезоните на детството, към узрелите прегрешения, към изтляващите срещи, към необходимите дребни неща от живота и обикновения вторник , когато ще дойде краят на света.