За мнозина дойде най-красивото време на годината - свежи утрини и нощи, покрити с одеяло, горещ чай и любими рецепти с царицата на есента, без които дните не минават - тиквата.
Не позволявайте на мрачните есенни дни да повлияят на настроението ви - напротив, направете ги по-красиви с топла, комфортна обстановка у дома.
За едно приятно, есенно изживяване е задължително винаги да имате прясна тиква в кухнята, както и няколко други основни хранителни стоки, които ще ви бъдат в обсега за приготвяне на вкусни есенни рецепти възможно най-често.
Хляб с вкус на тиква - топъл и хрупкав отвън и мек отвътре, кремообразна тиквена супа за поддържане на имунитет и топлина в студените есенни дни и неустоим пай с дебел слой тиквен пълнеж за наслада с любимото ви домашно одеяло.
Сигурни сме, че очаквахте с нетърпение есента за тези вкусни рецепти! Ето как да ги приготвите:
Тиквен хляб
Необходими съставки:
1 чаша захар
5 чаши брашно
¼ супена лъжица бакпулвер
¾ супена лъжица сода за хляб
¾ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян карамфил
½ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка канела
½ чаша растително масло
½ чаша вода
1 чаша пюре от тиква
2 яйца
½ чаша ядки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175 ° C. Намажете тавата за печене с мазнина. В купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта, карамфила, канелата и индийското орехче. Добавете останалите съставки и разбъркайте добре. Поставете тестото в тавата за печене. Печете 1 час, след което извадете да се охлади.
Крем супа от тиква
Необходими съставки:
1,2 кг тиква
1 нарязан червен лук
2 обелени скилидки чесън
750 мл зеленчуков или пилешки бульон за супа
250 мл вода
Сол, черен пипер и други подправки по желание
125-185мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на филийки от 3 см, след това я обелете и почистете семената. Поставете тиквата заедно с чесъна, лука, разтворимата супа и водата в тенджера - така че течността да не потопи напълно тиквата.
Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато тиквата омекне (около 10 минути). Свалете съда от котлона и изсипете съдържанието му в блендер, след което разбъркайте, докато сместа стане гладка.
Подправете на вкус със сол, черен пипер, къри и други подправки, ако желаете, и го смесете със сметаната за готвене (сметаната винаги се добавя в края след приготвянето на супата, а не преди това).
Поставете супата в малки, дълбоки купи за сервиране, можете да украсите отгоре с малко сметана за готвене, тиквени семки и подправки. Сервирайте с хрупкав хляб.
Сладък тиквен пай, който не се пече
Необходими съставки:
250g пюре от тиква (сварена и намачкана тиква)
100гр ванилов пудинг
60 мл мляко
240мл бита сметана
10 бисквити (или повече, ако искате по-плътно тесто)
4 супени лъжици масло
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
Начин на приготвяне:
В купа смесете добре тиквеното пюре, ваниловия пудинг, млякото и подправките - внимавайте да не се образуват бучки в сместа.
Добавете разбитата сметана към добре разбърканата смес и отново разбъркайте. Поставете сместа за кратко в хладилника, докато приготвяте тестото.
Смесете бисквитите и добавете маслото. Когато получите твърда смес, сложете я във форма за пай и с пръсти оформете кора. Разпределете сместа от тиква равномерно върху тестото. Украсете с разбита сметана и поръсете с топинги по желание.
Оставете пая в хладилника за 2-3 часа, така че пълнежът да се втвърди напълно и да може да се реже.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква