Коледа е почти тук. Пренесете духа на празниците в дома си с тази невероятна рецепта за щолен. Необходими продукти: брашно - 500 г + допълнително за омесване захар - 100 г мая - 1 пакетче суха за хляб прясно мляко - 250 мл ванилия - 2 пакетчета суха индийско орехче - 1 щипка настъргано карамфил - 1 щипка смлян кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна сол - 1 щипка масло - 200 г краве разтопено и охладено бадеми - 60 г счукани стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк череши - 100 г захаросани портокали - 60 г захаросани портокалови кори лимони - 60 г захаросани лимонови кори марципан - 120 г масло - разтопено за поръсванезахар - пудра за поръсване Начин на приготвяне: Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне. В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори. Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина. След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час. Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине. Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго. Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква