Ако сте почитатели на сутляша или като цяло на ориза, този десерт ще ви хареса. Комбинацията от ориз и бял шоколад прави чудеса с вкусовете в тази рецепта.
Необходимо е:
Парче масло
1 щипка ванилия
2-3 чаши ориз
150 мл бяло вино
500-700 мл мляко
100 грама бял шоколад
Захар
тъмен шоколад за поръсване
Приготвяне:
Разтопете парчето масло на умерена температура. Добавете ванилията, така че маслото да попие аромата. Можете също така да добавите малко канела, няколко листа пресен розмарин.
След това добавете 2-3 чаши ориз, 150 милилитра бяло вино, 500 милилитра мляко. Гответе ризотото на умерена температура и разбърквайте често.
Когато течността се изпари, налейте още малко мляко, като продължавате да бъркате непрекъснато, докато оризът е напълно сварен и мек. Накрая добавете няколко супени лъжици захар на вкус.
Крайният резултат трябва да бъде кремообразно ризото, нито воднисто, нито сухо. Добавете 100 грама натрошен бял шоколад към горещия ориз, разбъркайте и изсипете в чиния за сервиране.
Докато ризотото е горещо, поръсете щедро с настърган тъмен шоколад отгоре.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква