От утре започват Коледните пости и ще продължат до 24 декември - Бъдни вечер. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период, гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.

Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни - плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Всъщност чрез консумация на пълноценни и разнообразни растителни храни човек може да си набави всички нужни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са почти изцяло дефицитни във всички храни. 

По време на Коледните пости съществуват дни, когато трябва да се спазва строг пост - консумират се само растителни храни и олио и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове. 

15-22 ноември - спазва се строг пост

23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти

Тъй като организмът има нужда от белтъчини, изключвайки месото и млечните продукти, трябва да ги заместите с такива от растителен произход. Това са ястията с боб, леща, ориз, булгур, нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, соево мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове и пълнозърнести продукти. Добавете към менюто си и ядки и семена - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе…

От рибите с най-голямо съдържание на белтъчини са рибата тон, херингата, леферът, паламудът, скумрията, сардината, хекът, сафридът, бялата риба и пъстървата.

По време на постите консумирайте повече плодове и зеленчуци, които ще доставят на организма ви ценни витамини и минерали - хапвайте повече ябълки, портокали и киви, а от зеленчуците зеле, картофи, цвекло, карфиол, броколи, моркови, спанак, праз, тиква и патладжани. Много полезни са грахът, бамята, брюкселското зеле, царевицата и бобът.

Почти всички макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак прочетете етикетите - може да е отбелязано наличието на яйца или други животински съставки.

Зехтинът има свойството да изчиства организма от натрупаните мазнини, така че е препоръчително именно него да използвате по време на постите.

И имайте предвид, че от постите са освободени малките деца, бременните жени, болните и старите хора.