
Продукти:
- 35 г фина захар
- 25 мл вода
- 125 г белени нарязани бадеми
- 400 г суров шамфъстък
- 200 г натурален шоколад /70%/
- 40 мл течна животинска сметана
- 180 мл кондензирано мляко
- 60 г маслени бисквити
- 25 г захаросани череши
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- Сипете 25 мл вода в тиган и добавете захарта. Разбърквайте докато тя се разтопи и сиропът заври. Сложете белените нарязани бадеми в купа и ги залейте с горещия захарен сироп. Разбъркайте и ги изсипете в плоска тавичка, постлана с хартия за печене. Разпределете ги равномерно на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 18 минути, като ги разбърквате на всеки 5 минути, за да се изпекат равномерно.
- В касерола сипете сметаната. Щом заври, изключете котлона и добавете кондензираното мляко. Разбъркайте.
- Начупете шоколада или сипете шоколадовия чипс в пластмасова купа и го разтопете до половината в микровълнова фурна. Добавете го към топлите сметана и кондензирано мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула до получаването на хомогенна смес.
- В голяма купа смесете шоколадовата смес с целите ядки белен шамфъстък, 70 г от хрупкавите сладки печени бадеми, начупените бисквити /или маслен кекс/ и нарязаните на едро захаросани череши. Разбъркайте добре.
- Поръсете обилно лист хартия за печене с пудра захар. Изсипете сместа за шоколадовия салам в единия край на листа, откъм по-дългата му страна и завийте на стегнато руло. Поставете рулото в хладилник за 2-3 часа.
- Развийте рулото и го поръсете с още пудра захар. Разнесете я с ръка така, че саламът да придобие автентичен вид.
7. Нарежете шоколадовия салам на тънки филийки.
Изпрати на приятел:
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита
13.05.25 19:00
6525

Как лесно да си приготвим крокети със сирена
13.05.25 19:00
5677

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
13.05.25 19:00
5606
Акценти


Кметът вади на търгове имоти за застрояване за 4 млн. лева
13.05.25 19:00
15081




Нов шеф поема Второ РУ в Пловдив
13.05.25 19:00
29671


