Продукти:

  • 35 г фина захар
  • 25 мл вода
  • 125 г белени нарязани бадеми
  • 400 г суров шамфъстък
  • 200 г натурален шоколад /70%/
  • 40 мл течна животинска сметана
  • 180 мл кондензирано мляко
  • 60 г маслени бисквити
  • 25 г захаросани череши
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Сипете 25 мл вода в тиган и добавете захарта. Разбърквайте докато тя се разтопи и сиропът заври. Сложете белените нарязани бадеми в купа и ги залейте с горещия захарен сироп. Разбъркайте и ги изсипете в плоска тавичка, постлана с хартия за печене. Разпределете ги равномерно на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 18 минути, като ги разбърквате на всеки 5 минути, за да се изпекат равномерно.
  2. В касерола сипете сметаната. Щом заври, изключете котлона и добавете кондензираното мляко. Разбъркайте.
  3. Начупете шоколада или сипете шоколадовия чипс в пластмасова купа и го разтопете до половината в микровълнова фурна. Добавете го към топлите сметана и кондензирано мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула до получаването на хомогенна смес.
  4. В голяма купа смесете шоколадовата смес с целите ядки белен шамфъстък, 70 г от хрупкавите сладки печени бадеми, начупените бисквити /или маслен кекс/ и нарязаните на едро захаросани череши. Разбъркайте добре.
  5. Поръсете обилно лист хартия за печене с пудра захар. Изсипете сместа за шоколадовия салам в единия край на листа, откъм по-дългата му страна и завийте на стегнато руло. Поставете рулото в хладилник за 2-3 часа.
  6. Развийте рулото и го поръсете с още пудра захар. Разнесете я с ръка така, че саламът да придобие автентичен вид.
    7. Нарежете шоколадовия салам на тънки филийки.