Необходими продукти:

  • брашно - 500 г
  • олио - 50 мл
  • мая - 7 г суха или 20 г жива
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - щипка
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 брой
  • масло - 1 с.л. меко
  • магданоз
  • чесън - 2 скилидки
  • лютеница - 4 ч.л.
  • салам - 4 колелца
  • кашкавал - 4 парчета

 

Начин на приготвя вижте в рецептата на Людмила от Gotvach: 

Необходими са 4 огнеупорни купички. Брашното се пресява и към него се добавят солта, олиото, белтъкът на яйцето, прясното мляко, хладко, с разтворените в него мая с щипка сол. Даже и живата мая не се активира, а само се разтваря. Месим меко тесто. Ако е необходимо, добавяме още мъничко брашно.

Покриваме тестото с прозрачно фолио и го оставяме да втаса около час или до удвояване на обема. Втасалото тесто премесваме леко и аз реших на този етап, защото правя такава пица за първи път, да направя само 4, а с останалото тесто да приготвя питки, затова разделяме на 4 топчета, с големината на средна по размер ябълка и три-по големи топки.

Малките топчета разтеглих на кора с дебелина около сантиметър и диаметър около 20 см, малко по-голям от купичките. Намазах ги с лютеница, отгоре сложих салама, малко босилек и кашкавал, парчетата трябва да са съобразени с големината на купичките.

Така с всички топчета за пицата. Отгоре продуктите захлупих с купичките и обърнах, така че тестото да е отгоре. Намазах с разбит жълтък. Поставих ги в тава и пекох на 200 градуса за около 15 мин или до приятен загар.

Извадих и още горещи с помощта на кърпа ги обърнах и освободих купичките. Пиците пай са готови.

От трите големи топчета оформих малки питки, нарязах на четири и после на още четири. В разрезите поставих масло, смесено с нарязан чесън и магданоз. Пекох на 200 градуса за десетина минути!